Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πλειστηριασμοί: Τράπεζες, funds & Δημόσιο ετοιμάζονται να βγάλουν στο «σφυρί» 3.650 κατοικίες έως τέλος του έτους

Πλέον δεν υπάρχει σε ισχύ νόμος που να προστατεύει οριζόντια τους ιδιοκτήτες από πλειστηριασμούς α’ κατοικίας

Τράπεζες, funds και ελληνικό Δημόσιο, φαίνεται πως προχωρούν σε ένα μπαράζ πλειστηριασμών καθώς έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να πραγματοποιηθούν σχεδόν 10.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων σχεδόν οι 3.650 αφορούν κατοικίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για αύριο έχουν προγραμματιστεί 114 πλειστηριασμοί κατοικιών σε όλη τη χώρα, με επισπεύδουσες τις τράπεζες και τα funds.

Πλέον δεν υπάρχει σε ισχύ νόμος που να προστατεύει οριζόντια τους ιδιοκτήτες από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ωστόσο υπάρχει προσωρινή προστασία για τους οφειλέτες που θεωρούνται ευάλωτοι, με βάση μόνο τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες για να έχουν προστασία θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ότι προτίθενται να πτωχεύσουν όταν τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο θα περνούν τα ακίνητα όσων πτωχεύουν.

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να σφίξει τον κλοιό στους οφειλέτες του Δημοσίου, από χθες η ΑΑΔΕ έβαλε ξανά μπροστά τις μηχανές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ η λίστα είναι αρκετά μεγάλη, με διαδικασίες που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Συγκεκριμένα, η λίστα της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα και αγροτεμάχια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών δεν θα ατονίσει σύντομα, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 112,5 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 25,482 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης.

Στο «κόκκινο» με χρέη στην Εφορία βρίσκονται 4.744.758 φυσικά και νομικά πρόσωπα, από τους οποίους 1.364.368 έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα, ενώ 1.975.739 φορολογούμενοι βρίσκονται στον «προθάλαμο» για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατάσχεση κινητών (είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου) ή κατάσχεση ακινήτων.

pronews.gr

Shares