Τρίτη , 2 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

‘Πισώπλατη μαχαιριά” και από Ισπανία: ”Στοχεύουμε στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ!”

«Κατανοούμε ότι η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να ενσωματώνει μια διάσταση αλληλεγγύης με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά προφανώς, δεδομένου ότι είναι στρατηγικός εταίρος, υποψήφιος της ΕΕ και εταίρος μας στο ΝΑΤΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα », είπε ο Πέδρο Σάντσεθ  


Η Τουρκία είναι «στρατηγικός εταίρος» «αυξανόμενης σημασίας», λέει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, ενώ προσθέτει ότι θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις της Τουρκίας όχι μόνο με τη χώρα του αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

«Κατανοούμε ότι η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να ενσωματώνει μια διάσταση αλληλεγγύης με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά προφανώς, δεδομένου ότι είναι στρατηγικός εταίρος, υποψήφιος της ΕΕ και εταίρος μας στο ΝΑΤΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα », είπε ο Pedro Sanchez, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαφορές της Τουρκίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ισπανική ξεφτίλα! Σάντσεθ και Podemos ΥΠΕΡ τουρκικού αεροπλανοφόρου!

Κατά την έναρξη της Διάσκεψης των Πρέσβεων στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, ο Σάντσεζ τόνισε ότι Ισπανία και Γερμανία είναι δύο ευρωπαϊκές χώρες που πιέζουν για πιο «εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία»

Για να υλοποιηθεί αυτός ο διάλογος, ο Σάντσεζ ανακοίνωσε μια επερχόμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, την οποία είπε ότι έχει ήδη επιβεβαιώσει με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου.

Ο Σάντσεζ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής θα έχει ως στόχο «να δώσει ώθηση σε χειρονομίες που αλλάζουν την τρέχουσα ανησυχητική δυναμική και συμβάλλουν στην εδραίωση της παρουσίας μας στην Ευρώπη, καθώς και σε καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ολόκληρης της ΕΕ».

Στις 8 Ιανουαρίου, είχε συνάντηση με τον Τσαβούσογλου όπου συζήτησαν «τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας», σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση.

Ο Σάντσεζ καταδίκασε επίσης την «τρομερή επίθεση στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών» νωρίτερα αυτό το μήνα και προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του την Τετάρτη.

Επέμεινε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να «εμβαθύνει» τους δεσμούς με την Κίνα για κοινά ζητήματα, παρά την «ανησυχία» του σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.

Εξέφρασε περισσότερους δισταγμούς για την ενίσχυση της σχέσης της Ισπανίας με τη Ρωσία.

«Δεν είναι μόνο να μιλάς με τη Ρωσία, αλλά να γνωρίζεις ακριβώς τι θέλεις να συζητήσεις και γιατί», είπε ο Σάντσεζ.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό ελικοπτεροφόρο -mini αεροπλανοφόρο Αnadolu είναι κατασκευασμένο στα πρότυπα του Ισπανικού mini αεροπλανοφόρου Χουάν Κάρλος,από την κοινοπραξία της τουρκικής Sedef και της Ισπανικής Navantia, ενώ πρόσφατα η Τουρκία έχει εκδηλώσει φραστικά τουλάχιστον ενδιαφέρον για την απόκτηση μαχητικών Eurofihter των οποίων κατασκευάστριες εταιρείες είναι η Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία.

Τι σύμπτωση που οι 4 παραπάνω χώρες υιοθετούν φιλοτουρκική στάση;

 

Παναγιώτης Νάστος/pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares