Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ποιος παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;..

Σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων είναι το κοιλιακό λίπος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.Το σπλαχνικό λίπος, το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από τα όργανα στην κοιλιά και γύρω από το έντερο είναι γνωστό πως σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μία μέθοδο για να μπορούν ευκολότερα να υπολογίσουν το σπλαχνικό λίπος. Η μέθοδος έδωσε επίσης τη δυνατότητα στους ερευνητές να μελετήσουν το σπλαχνικό λίπος σε μία μεγαλύτερη κλίμακα συγκριτικά με πριν.

«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πως το σπλαχνικό λίπος είχε μεγαλύτερη σχέση με τον κίνδυνο να νοσήσουν οι γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες», δήλωσε η Δρ. Asa Johansson, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

«Προσθέτοντας ένα κιλό σπλαχνικού λίπους μπορεί να αυξηθεί περισσότερες από επτά φορές ο κίνδυνος σακχαρώδους διαβήτη στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες η ίδια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο μόλις κατά δύο φορές», πρόσθεσε η Δρ. Johansson

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως ο κίνδυνος για εκδήλωση της νόσου αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε ανθρώπους με μικρότερη ή μεσαία ποσότητα ενδοκοιλιακού λίπους, αλλά δεν παρουσιάζει ανάλογη αύξηση αν ένας άνθρωπος που έχει μεγάλες ποσότητες λίπους στην κοιλιά προσθέσει επιπλέον λίπος.

«Αυτές οι επιδράσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη βιολογία πίσω από τη σχέση του σπλαχνικού λίπους με τη νόσο», δήλωσε ο Δρ. Karlsson.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης εκατομμύρια θέσεις στο γονιδίωμα για να εντοπίσουν γονίδια που επηρεάζουν την ποσότητα του σπλαχνικού λίπους, και βρήκαν περισσότερα από 200 διαφορετικά γονίδια. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχε μεγάλο ποσοστό γονιδίων που σχετίζονται με τη συμπεριφορά μας, τα οποία δείχνουν ότι στην κοιλιακή παχυσαρκία συμβάλλει κυρίως το ότι τρώμε πάρα πολύ αλλά ασκούμαστε πολύ λίγο. Ωστόσο υπάρχουν ατομικές διαφορές ως προς το πώς κατανέμεται το λίπος σε κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν άνθρωποι που δεν δείχνουν να είναι υπέρβαροι αλλά έχουν συσσωρευμένη επιβλαβή ποσότητα κοιλιακού λίπους.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ενδέχεται να μας επιτρέψουν να απλοποιήσουμε τις μετρήσεις κοιλιακού λίπους και συνεπώς ακόμα πιο εύκολα να εντοπίζουμε ανθρώπους με μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων», κατέληξε ο Δρ. Karlsson.

Shares