Σάββατο , 19 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΦΤΑΡ ο “ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ”- Ένας Aμερικανός πολίτης ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ… Ο ρόλος της Ρωσίας…

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΦΤΑΡ ο "ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ"- Ένας Aμερικανός πολίτης ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ... Ο ρόλος της Ρωσίας...

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στα Εθνικά μας ζητήματα, με τη ρηματική ανακοίνωση της Άγκυρας για την ΑΟΖ είναι εμφανή δύο πράγματα.

Πρώτον οι Τούρκοι ασκούν εξωτερική πολιτική σοβαρή, οργανωμένη και μακροπρόθεσμη. Δεύτερον η ελληνική πλευρά εδώ και χρόνια δεν έχει κινηθεί διπλωματικά ώστε να δημιουργήσει σχέσεις με τη Λιβύη.

Με ποιον όμως, έστω και τώρα, πρέπει να συνάψει σχέσεις η Ελλάδα; Mε το στρατηγό Χαφτάρ.

Ο 75χρονος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ είναι ο άνθρωπος που προελαύνει αργά αλλά σταθερά από το 2014, από την Βεγγάζη στα βορειοανατολικά της χώρας και παρουσιάζεται ως διώκτης του ακραίου Ισλάμ.

Ο  75χρονος σήμερα στρατάρχης, όπως διαβάζουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,  ήταν αξιωματικός στο πραξικόπημα που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία το 1969, αλλά έπεσε στην δυσμένεια του Λίβυου δικτάτορα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 .

Ο Χάφταρ αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, όπου πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να επιστρέψει.

Ο στρατιωτικός ξαναγύρισε στη Λιβύη το 2011, για να συμμετάσχει στον εμφύλιο πόλεμο που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και ο οποίος τερμάτισε την 42ετή κυριαρχία του Καντάφι.

Ο Ελληνισμός σε κίνδυνο.Μας πάνε σε συνεκμετάλλευση…

Gepostet von VoiceNews.gr am Donnerstag, 28. November 2019

Στο εξής η χώρα περνά σε πολιτική αστάθεια καθώς τζιχαντιστικές οργανώσεις, αντάρτικες ομάδες, φυλές και άλλες πολιτικές δυνάμεις μάχονται μεταξύ τους για την επικράτηση.

Ο Χάφταρ εμφανίζεται δυνατά στο προσκήνιο στη Λιβύη και το 2014, όταν αντιτάχθηκε στην αποτυχία του επονομαζόμενου τότε Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (GNC) να προφυλαχθεί από την άνοδο των αντάρτικων ομάδων.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ως διώκτης των τζιχαντιστών και ξεκίνησε με την παραστρατιωτική του δύναμη, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, εκστρατεία κατά των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών.

Πολλοί στρατιωτικοί του ανατολικού τμήματος της χώρας εντάσσονται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και ο Χάφταρ αρχίζει να εδραιώνει τη δύναμή του.

Αρχικά «καθάρισε» από τους τζιχαντιστές την Βεγγάζη και η πόλη  έγινε το «προπύργιό» του.

Από τα ανατολικά ξεκίνησε την προέλαση για την κατάκτηση της χώρας, ισχυροποιώντας σε κάθε νίκη την κυριαρχία του, απέναντι στις εκάστοτε τοπικές ή γενικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Στις αρχές του έτους,  ο ΕΛΣ έθεσε υπό τον έλεγχο του Χάφταρ την νευραλγική για την οικονομία της χώρα περιοχή με τα κοιτάσματα πετρελαίου. Η περιοχή λεγόταν «Πετρελαϊκή Ημισέληνος», στην βορειο-ανατολική Λιβύη, ενώ ο στρατάχρης κατέλαβε την Ντέρνα, προπύργιο των ακραίων ισλαμιστών και μοναδική πόλη του ανατολικού τμήματος που δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχό του.

Στα δε τέλη Ιουνίου είχε διατάξει τις δυνάμεις του να απαγορεύσουν τις πτήσης τουρκικών αεροσκαφών στη χώρα του και να αντιμετωπίζουν ως εχθρικά τα τουρκικά πλοία που πλησιάζουν στις ακτές της. (Πτήση και Διάστημα από όπου και παραθέτουμε)

Ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ ανακοίνωσε πως θα απαγορευτούν όλες οι εμπορικές πτήσεις από και προς Τουρκία και θα εμποδιστεί ο ελλιμενισμός τουρκικών πλοίων στη Λιβύη. Σημείωσε μάλιστα πως τα τουρκικά αεροσκάφη και πλοία θα αντιμετωπίζονται ως “εχθρικά” και θα “δεχθούν επίθεση”, αν και δεν διευκρίνισε επακριβώς τι είδους ενέργειες θα λάβουν χώρα εναντίον τους σε περίπτωση που δεν σεβαστούν την απαγόρευση.

Η μετά Καντάφι εποχή βρήκε τη χώρα σε μια κατάσταση χάους με δεκάδες οπλαρχηγούς και φατρίες να μάχονται μεταξύ τους. Στα δυτικά κυριαρχεί η αναγνωρισμένη (αλλά αδύναμη) από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, η οποία έχει λάβει ποσότητες οπλισμού από την Τουρκία, όπως οχήματα τύπου MRAP Kipri και UAV Bayraktar. Ο Χαφτάρ φιλοδοξεί να ανακαταλάβει ολόκληρη τη χώρα και να γίνει ο de facto ηγέτης της Λιβύης.

Στο σημείο αυτό θα θυμίσουμε πως η Ρωσία δεν βλέπει με κακό μάτι τον Χαφτάρ. Ο στόχος της Ρωσίας στη Λιβύη φαίνεται ότι είναι να ξαναβάλει πόδι σε μια χώρα όπου η ΕΣΣΔ είχε κάποτε σύμμαχό της τον Καντάφι, λένε κύκλοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Διπλωματικοί κύκλοι λένε ότι η Μόσχα θέλει να υποστηρίξει τον Χαφτάρ, αλλά ότι πρωταρχικός στόχος του Κρεμλίνου είναι ο έλεγχος των πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων της Λιβύης…

Εάν σκεφτούμε πως οι Μ. Δυνάμεις διαχρονικά προτιμούν τον ισχυρό στρατηγό από μία αδύναμη κυβέρνηση ίσως δεν θα ήταν παράλογο να προβλέψουμε πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ σε κάποια φάση πιθανώς θα στηρίξουν Χαφτάρ… αν συνεχίσει βέβαια να κερδίζει.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares