Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ποιο είναι το τυφέκιο επόμενης γενιάς που ψάχνει διακαώς ο αμερικανικός Στρατός Ξηράς…

Τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν απασχολήσει διεθνώς, ειδικά μετά την ανακοίνωση τους για αποχώρηση από την Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μεσαίου Βεληνεκούς INF. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν έχουν στο στόχαστρο μόνο εξοπλιστικά προγράμματα στρατηγικού και επιχειρησιακού επιπέδου, αλλά και τακτικού.Στο πλαίσιο αυτό, ο Στρατός Ξηράς ανακοίνωσε σε εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας ότι προτίθεται να διερευνήσει προσφορές για πρωτότυπα σχέδια τυφεκίων επόμενης γενιάς.

Ο στρατός εξέδωσε επίσημη έκκληση προς τους εταίρους της βιομηχανίας να στείλουν τα πρωτότυπα για το πρόγραμμα όπλων επόμενης γενιάς, ένα σημαντικό βήμα προς την τελική δοκιμή ενός αντικαταστάτη για τα τυφέκια εφόδου M4 και το αυτόματο όπλο M249.

Πριν από λίγες ημέρες, η συμβαλλόμενη διοίκηση του Στρατού προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την κατασκευή και δημιουργία του τυφεκίου επόμενης γενιάς για τον αμερικανικό Στρατό, καλώντας τους εταίρους στην αμυντική βιομηχανία να αποστείλουν πρωτότυπα για δύο εκδόσεις όπλων.

Αφενός, το τυφέκιο επόμενης γενιάς (NGSW-R) και αφετέρου το αυτόματο τυφέκιο επόμενης γενιάς (NGSW-AR) με πυρομαχικά διαμετρήματος 6.8 χιλιοστών, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει μια περίοδο για την δημιουργία πρωτότυπων σχεδίων 27 μηνών.

Ενώ ο στρατός είχε προηγουμένως εκδώσει παρόμοια ανακοίνωση τον Οκτώβριο αυτήν την φορά, η επίσημη ανακοίνωση του Στρατού είναι πιο ολοκληρωμένη και σαφής αφού παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι αναζητούν οι μηχανικοί του Στρατού Ξηράς στην πλατφόρμα επόμενης γενιάς.

Ειδικότερα, αυτές οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν:

  • τροποποιημένη κάΝνη τυφεκίου, με δυνατότητα χρήσης προσαρμοσμένου σιγαστήρα και ένα εργαλείο για την αφαίρεση του σιγαστήρα μετά από χρήση ή και για συντήρηση
  •  τακτικό αορτήρα τυφεκίου “με εξαρτήματα ταχείας αποδέσμευσης”
  •  μηχανισμό ελέγχου πυρός με εναλλαγή ασφαλούς, ημι-αυτόματης και αυτόματης λειτουργίας
  • αντοχή σε ακραίες συνθήκες που κυμαίνονται από περιβαλλοντικά φαινόμενα έως και χημικών-βιολογικών-ραδιενεργών-πυρηνικών στοιχείων/ρύπων.
  •  πυρομαχικά και γεμιστήρες που θα εναλλάσσονται και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από το τυφέκιο επόμενης γενιάς όσο και από αυτόματο τυφέκιο επόμενης γενιάς

Ωστόσο αρκετοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες έχουν προβληματιστεί με την έναρξη της όλης διαδικασίας, καθώς ο Στρατός είχε προχωρήσει σε συνομιλίες για συμβάσεις με εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας για ακριβώς το ίδιο αντικείμενο τον Ιούλιο του 2018.

Από ότι φαίνεται, εντός του Στρατού έλαβαν χώρα κάποιες αναθεωρήσεις ως προς τον προϋπολογισμό αλλά και τις επιδιώξεις για το τυφέκιο επόμενης γενιάς, το οποίο αν πράγματι διαθέτει τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την τακτική αποτελεσματικότητα, συντονισμό και ικανότητα των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.

Με πληροφορίες από: National Interest

Shares