Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Ποιοι θα πληρώσουν 50% λιγότερο φόρο με τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας-Αναλυτικά παραδείγματα…

Αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δουν το φετινό εκκαθαριστικό της εφορίας να “ξεφουσκώνει” αισθητά σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και στο 50%…

Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να πληρώσουν λιγότερα λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού του φόρου από το 29% στο 24%. Τώρα, το όφελος θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο λόγω και της επικείμενης μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου η οποία θα είναι “γενναία” όπως υποστήριξε και χθες ο υπουργός Οικονομικών. Σε αυτούς που θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι θα προστεθούν επίσης:

1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς από το τέλος Ιουλίου οπότε και θα γίνει η εκκαθάριση της φετινής φορολογίας εισοδήματος θα μπορούν να εξαργυρώσουν το κουπόνι έκπτωσης φόρου που θα αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας εισοδήματος που είχαν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων.

2. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του α’ τριμήνου κερδίζοντας ποσό 25% ως μελλοντική έκπτωση φόρου. Και αυτό το ποσό θα μπορεί να εξαργυρωθεί από μελλοντική φορολογική υποχρέωση και πιθανότατα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του Ιουλίου.

Η ανακοίνωση των νέων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου θα γίνει τον Ιούλιο. Το βέβαιο είναι ότι θα “ζητηθεί” να υπάρχει μείωση εσόδων κατά τουλάχιστον 20% στο διάστημα Μαρτίου-Μαίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κάτι που θα πρέπει να προκύπτει από τη δήλωση του ΦΠΑ. Αν αυτό ισχύει τότε ο συντελεστής της προκαταβολής, μπορεί να μειώνεται στο 50% (από 100%) για όσους αποδεικνύουν κατάρρευση εσόδων ή ακόμη και στο 70% αν η μείωση εσόδων είναι πιο “συγκρατημένη”. Πριν από την οριστική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει αλλά το όφελος που μπορεί να προκύψει –σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι από φέτος ενεργοποιείται ο νέος συντελεστής υπολογισμού του φόρου (24%) αποτυπώνεται με το ακόλουθο παράδειγμα:

Εταιρεία εμφάνισε κέρδη 100.000 ευρώ το 2018 και το 2019:

· Το 2019, πλήρωσε φόρο 29.000 ευρώ (υπολογίστηκε με συντελεστή 29%) και προκαταβολή φόρου επιπλέον 29.000 ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε επιστροφή φόρου λόγω επανυπολογισμού της προκαταβολής φόρου με συντελεστή 95% αντί για 100%. Άρα, η επιχείρηση έχει ήδη προκαταβάλλει από πέρυσι, φόρο 27.550 ευρώ για την φετινή χρονιά.

 

thetoc.gr/Α.Παπαθανασίου

Shares