Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί διατροφικοί μύθοι για την απώλεια βάρους;

Ωστόσο, πολλοί αναζητούν τις γρήγορες και δραστικές λύσεις εφαρμόζοντας πρακτικές των οποίων η αποτελεσματικότητα τελικά αποτελεί μύθο. Ας δούμε λοιπόν τους πιο κοινούς διατροφικούς μύθους που δεν έχουν επιστημονική βάση.

Μύθος 1. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν όταν καταναλώνονται στην ενδεδειγμένη ποσότητα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Άλλωστε ανά γραμμάριο οι υδατάνθρακες αποδίδουν λιγότερες από τις μισές θερμίδες που αποδίδει το λίπος. Ο αποκλεισμός τους από την ισορροπημένη διατροφή λοιπόν δε συστήνεται, ωστόσο πρέπει να προσέχουμε τα μεγέθη των μερίδων μας και να επιλέγουμε τους πιο υγιεινούς τύπους υδατανθράκων. Προτιμούμε τα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, τη βρώμη, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αντί για τις λευκές εναλλακτικές τους, ενώ αποφεύγουμε την πρόσθετη ζάχαρη σε γλυκά και ροφήματα.

mithoi kai alithia apolia varous 2

Μύθος 2. Δεν πρέπει να τρώμε μετά τις 8 το βράδυ

Δεν έχει σημασία πότε τρώμε αλλά η ποσότητα και η ποιότητα όσων καταναλώνουμε. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο για να μην επιβαρύνουμε το πεπτικό μας σύστημα και την ποιότητα του ύπνου. Γι’ αυτό στοχεύουμε να καταναλώνουμε το δείπνο περίπου 2-3 ώρες πριν πάμε για ύπνο και αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες κάτι που είναι αρκετά συχνό να συμβαίνει το βράδυ.

Μύθος 3. Υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να κάψουμε λίπος

Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε περισσότερο λίπος. Για να κινητοποιηθούν οι αποθήκες του λίπους στο σώμα μας το σημαντικό είναι να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση.

Μύθος 4. Μπορούμε να στοχεύσουμε στην απώλεια λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος

Όσο κι αν θέλουμε να χάσουμε λίπος από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως η κοιλιά ή οι μηροί, ωστόσο φαίνεται ότι δεν μπορούμε να επιλέξουμε από πού θα χάσουμε βάρος ή θα πάρουμε. Όταν το σώμα χάνει λίπος, αυτό συμβαίνει σε όλο το σώμα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ως ένα βαθμό η συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος εξαρτάται και από τη γενετική προδιάθεση.

mithoi kai alithia apolia varous 1

Μύθος 5. Για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να παραλείπουμε γεύματα

Η παράλειψη των γευμάτων μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και πεινασμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουμε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες ή να αντισταθμίσουμε με μεγαλύτερα γεύματα όταν τρώμε. Ένα σταθερό πλάνο διατροφής με μικρά και συχνά γεύματα θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το βάρος μας πιο αποτελεσματικά.

Μύθος 6. Για να χάσουμε βάρος πρέπει να τρώμε μόνο τροφές με χαμηλά λιπαρά

Τα light τρόφιμα μπορεί να περιέχουν λιγότερο λίπος, αλλά μπορεί να συνεχίσουν να περιέχουν αρκετές θερμίδες λόγω της προσθήκης ζάχαρης για την ενίσχυση της γεύσης. Επιπλέον, οι light εκδοχές των τροφίμων είναι συνήθως πλουσιότερες σε αλάτι. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικότερο να ελέγχουμε τις ετικέτες τροφίμων. Η ποσότητα που θα καταναλώσουμε είναι επίσης σημαντική. Δεν θα μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε αν τρώμε διπλάσια ποσότητα από το προϊόν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μύθος 7. Δεν επιτρέπονται οι λιχουδιές που μας αρέσουν αν θέλουμε να χάσουμε βάρος

Το να στερούμε από τη διατροφή μας αγαπημένα τρόφιμα που μπορεί να είναι πιο ενισχυμένα θερμιδικά δε λειτουργεί μακροπρόθεσμα, καθώς η απαγόρευσή τους συχνά μας κάνει να θέλουμε να τα φάμε ακόμη περισσότερο. Αν στερούμαστε τις αγαπημένες μας τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να ενδώσουμε τελικά στον πειρασμό καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες και νιώθοντας ενοχές και απογοήτευση για την προσπάθειά μας. Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας της αγαπημένης μας λιχουδιάς σε προγραμματισμένη συχνότητα δε θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθειά μας και ταυτόχρονα θα απολαμβάνουμε το φαγητό μας περισσότερο.

Μύθος 8. Για να χάσουμε βάρος πρέπει να ακολουθήσουμε ένα έντονο πρόγραμμα άσκησης

Δεν χρειάζεται να τρέξουμε σε μαραθώνιο για να επωφεληθούμε από την άσκηση! Ακόμη και η δραστηριότητα χαμηλής έντασης θα μας βοηθήσει να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια. Το γρήγορο περπάτημα, η κηπουρική ή οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
mothersblog.gr

Shares