Δευτέρα , 23 Σεπτέμβριος 2019
Τελευταία Νέα

Ποιές ασκήσεις ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ τα οστά των ανδρών;…

Πρέπει οι άνδρες να ανησυχούν για την υγεία των οστών; Εάν ναι, ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για δυνατά οστά;

της Άννας Μαρία Παπίρη*

Οι περισσότεροι άντρες έχουν το πλεονέκτημα να παράγουν τεστοστερόνη, η οποία προστατεύει τα οστά, σε μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής τους από ότι οι γυναίκες. Ωστόσο τα επίπεδα αυτής της ανδρικής ορμόνης μειώνονται στην ενήλικη ζωή τους. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που εξασθενούν τα οστά είναι το κάπνισμα (20 και περισσότερα τσιγάρα την ημέρα), η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και νόσοι οι οποίες απαιτούν θεραπεία με κορτιζόνη μπορούν να συσχετιστούν με οστεοπόρωση  και κατάγματα. Έτσι οι άνδρες συνειδητοποιούν πια ότι και τα δικά τους οστά μπορούν να γίνουν λεπτά, πορώδη, αδύναμα και ευαίσθητα σε κατάγματα  γι αυτό χρήζουν προσοχής για να τα διατηρήσουν δυνατά και ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου.

Στους άνδρες η διαδικασία απώλειας οστικής μάζας δείχνει να είναι λιγότερο σοβαρή συγκριτικά με τις γυναίκες. Σύμφωνα με δημοσίευμα στη σελίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το Εργαστήριο Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων αναφέρει ότι την ίδια στιγμή που χάνεται οστό εναποτίθεται νέο οστό σαν επίχρισμα στην εξωτερική επιφάνεια του.

Η ποσότητα του νέου οστού που εναποτίθεται στην εξωτερική επιφάνεια είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Τα οστά των ανδρών ενισχύονται με τρεις στρώσεις νέου οστού, ενώ τα οστά των γυναικών μόνο με μια. Το γεγονός αυτό αυξάνει το μέγεθος του οστού και έτσι διατηρεί τη γενική αντοχή του, ενώ ταυτόχρονα αντισταθμίζει την οστική απώλεια από το εσωτερικό του.

Για την αντιμετώπιση της ανδρικής οστεοπόρωσης χρησιμοποιούνται τα ίδια αντιοστεοπορωτικά φάρμακα που χορηγούνται στις γυναίκες με την ένδειξη για την ανδρική οστεοπόρωση.

Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με την σωστή άσκηση μπορεί να επιβραδυνθεί η διαδικασία καταστροφής των οστών.

Ποιος τύπος άσκησης όμως είναι καλύτερος; Συνιστούν δραστηριότητες με βάρη τα οποία διεγείρουν τον σχηματισμό οστού, ασκώντας τους πίεση, ειδικά στους γοφούς και την σπονδυλική σας στήλη, χαρακτηριστικά σημεία καταγμάτων που σχετίζονται με τις πτώσεις. Παραδείγματα ασκήσεων βαρύτητας είναι το περπάτημα, το τζόκινγκ, η αναρρίχηση σε σκαλοπάτια, η πεζοπορία αλλά και ο χορός.

Προσθέστε στο πρόγραμμά σας την άσκηση με αντιστάσεις και βάρη μερικές φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα διεγείρετε τα οστά στους καρπούς, τα χέρια και στο κάτω μέρος του σώματος. Επιλέξτε το είδος της προπόνησης με αντιστάσεις  και βάρη που σας ταιριάζει. Εάν θα ακολουθήσετε προπόνηση cardio ή αερόβια, ή εάν θα γυμνάζεστε στο σπίτι, στην ύπαιθρο ή με όργανα στο γυμναστήριο. Ένας άλλος τύπος άσκησης που μπορεί να χτίσει δυνατά οστά είναι η “φόρτιση με κρούσεις”, όπως το σκοινάκι. Μια καλή λύση είναι να εντάξετε στην προπόνηση σας  άλματα με σχοινάκι για ένα ή δύο λεπτά, ως μέρος της προθέρμανσης σας.

*H Άννα Μαρία Παπίρη είναι Beauty & Wellness Editor και συγγραφέας των βιβλίων «Η επανάσταση της Νεότητας» και «Η Δίαιτα αλλιώς».
kourdistoportocali.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares