Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ποια S-400; – Η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεση αγοράς του απόλυτου όπλου κυριαρχίας στο Αιγαίο: K-300P Bastion-P…

Σαν «βόμβα» έπεσε στην Αθήνα η δήλωση του συμβούλου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Turan Orguz,  ότι «Μετά τους S-400 σειρά παίρνει για αγορά από την Ρωσία το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir, το αντιπλοϊκό Bastion και οι βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander».Ειδικά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αυτοί που ξέρουν και αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αν αυτές οι δηλώσεις γίνουν πραγματικότητα, δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι.

Για το κάθε ένα από αυτά τα συστήματα, υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού το κάθε ένα στο περιβάλλον του Αιγαίου και της Θράκης μπορεί να αποβεί μοιραίο για την εξέλιξη μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, αλλά το ένα από αυτά, το κινητό αντιπλοϊκό K-300P Bastion-P με υπερηχητικά βλήματα που θα εκτοξευθούν σε μεγάλο βάθος (π.χ. 100 χλμ.) από τις τουρκικές ακτές, μπορεί να καταστρέψει, με ασφάλεια για τον επιτιθέμενο, το ελληνικό σύστημα άμυνας στο Αιγαίο, σε όλα τα επίπεδα!

Ο ελληνικός Στόλος θα αντιμετωπίσει θανάσιμη απειλή σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου και ο βασικός πυλώνας της επίγειας α/α άμυνας (και όχι μόνο) στο Αιγαίο, η Σκύρος θα πληγεί με απόλυτη ασφάλεια για τον επιτιθέμενο και χωρίς δυνατότητα απάντησης από τον αμυνόμενο!

Και βέβαια ακόμα και ο ναύσταθμος της Σαλαμίνας μπορεί να διαλυθεί από μια ασφαλή ομοβροντία από τις μικρασιατικές ακτές! Ενας πόλεμος που μπορεί να κερδηθεί, πριν καν ξεκινήσει!

Το ίδιο ισχύει και για την ηπειρωτική χώρα!

Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια σύγκριση θα λέγαμε ότι το σύστημα Bastion P-800 Onyx, έχει πολύ μεγαλύτερη στρατηγική βαρύτητα από τους S-400! Γιατί οι S-400 είναι ένα καθαρά αμυντικό όπλο που θα αναλάβει δράση απλά για να ανασχέσει τυχόν ελληνική αντεπίθεση (λέμε, τώρα…).

Το Bastion P-800 Onyx είναι όπλο κυριαρχίας και ελέγχου ολόκληρου του Αρχιπελάγους και «σβήνει» την στρατηγική σημασία της κατοχής των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου: Από τα βάθη της Ανατολής θα μπορούν να πλήξουν με βλήματα cruise ολόκληρη την ελληνική ενδοχώρα και φυσικά να βυθίσουν τον ελληνικό Στόλο!

Ο υπερηχητικός πύραυλος P-800 Onyx μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 1.980 μίλια/ώρα με βεληνεκές έως και 300 χλμ., ενώ το σύστημα εκτόξευσης Bastion μπορεί να μεταφέρει μέχρι δύο πυραύλους Onyx.

Τα συστήματα παραλήφθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2010 και έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε… χερσαίες (!) επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία.

Το σύστημα K-300P Bastion-P ανεπτυγμένο σε υπόγειες βάσεις σε λόφους στην δυτική Συρία στην περιοχή της παραθαλάσσιας πόλης Banyias σε απόσταση 30 χλμ. από τις ακτές προστάτευε την χώρα από τυχόν δυτική ναυτική επίθεση.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι εκτοξευτές του πυραυλικού συστήματος K-300P Bastion-P προφυλάσσονται εντός υπόγειων χώρων και για πρώτη φορά τα βλήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις όμως όχι κατά πλοίων αλλά κατά χερσαίων στόχων.

Η εξέλιξη αυτή ήταν επιχειρησιακά πρωτόγνωρη, αφού υποτίθεται ότι τα βλήματα αυτά σχεδιάστηκαν για την καταστροφή πλοίων και όχι χερσαίων στόχων, αλλά τελικά πρόκειται ουσιαστικά για βλήματα cruise πολλαπλού ρόλου

Η αλλαγή της χρήσης των βλημάτων αυτών συνιστά έκπληξη τεραστίων διαστάσεων ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τους ρωσικούς αντιπλοικούς πυραύλους.

Ο κάθετα εκτοξευόμενος πύραυλος P-800 Oniks (NATO: SS-N-26 «Strobile»), έχει μήκος 8,9 μέτρα, διάμετρο 0,7 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 1,7 μέτρα και βάρος 3,1 τόνους.

Το βλήμα χάρις στο κινητήρα τεχνολογίας ramjet επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 2 Mach (!) κατά την διάρκεια της πλεύσης σε χαμηλό ύψος και μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 300 χλμ.

Η πολεμική κεφαλή του βλήματος έχει βάρος 250 κιλά και η καθοδήγηση του πυραύλου προς το στόχο επιτυγχάνεται χάρις σε ένα μονοπαλμικό ενεργό ραντάρ αναπήδησης συχνότητας που το βλήμα διαθέτει, το οποίο έχει εμβέλεια 50 χλμ.

Απλά να φανταστούμε ότι μερικές δεκάδες εκτοξευτές μπορεί να απλωθούν στα τουρκικά παράλια και τι θα ακολουθήσει: Εντός ειρήνης τίποτα, πλοία, εγκαταστάσεις κλπ. δεν θα είναι ασφαλές. Σε περίπτωση αιφνιδιαστικού συστήματος, τίποτα δεν το σταματά, καθώς δεν υπάρχει αντιπυραυλική ελληνική άμυνα κατά υπερηχητικών βλημάτων cruise.

Το παράδοξο: Οπως και οι S-400, το σύστημα είχε προσφερθεί από την Ρωσία πρώτα στην Ελλάδα, όπως είπε αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ προ εξαετίας! Αλλά… 

Shares