Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

«Ποια είναι μετά την πανδημία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου;»..

«Ποια είναι μετά την πανδημία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου;» απαντά ο Β.Κορκίδης

Όσον αφορά τη συνολική αξία όλων των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών (ΑΕΠ), η οικονομία της ΕΕ λειτουργώντας ως ενιαία αγορά με 27 πλέον χώρες, αποτελεί σημαντική εμπορική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρείται μία από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, με το ΑΕΠ της να κυμαίνεται το 2019 στα 15,3 τρισ. ευρώ ή 17,1 τρις δολάρια.

Πάνω από το 64% του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών των ευρωπαϊκών χωρών πραγματοποιείται με άλλες χώρες της ΕΕ. Παρόλο που στην ΕΕ αναλογεί μόνο το 6,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι εμπορικές της συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο ανέρχονται στο 15,6% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών και εισαγωγών. Μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα, η ΕΕ είναι ένας από τους 3 κυριότερους παγκόσμιους παράγοντες στον τομέα του διεθνούς εμπορίου.

Οι χώρες της ΕΕ κατέχουν το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων. Οι εξαγωγές τους ανέρχονται στο 15,6% των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών, αν και υποσκελίστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ από τις εξαγωγές της Κίνας με 17,0%. Ωστόσο, εξακολούθησαν να υπερβαίνουν τις αντίστοιχες των ΗΠΑ με 11,8%. Οι ΗΠΑ κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων εισαγωγών (17,6%) σε σχέση τόσο με τις χώρες της ΕΕ (14,8%) όσο και με την Κίνα (12,4%).

Τι λέει για την οικονομία Το Διεθνές Πρόγραμμα Σύγκρισης της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICP)

Το Διεθνές Πρόγραμμα Σύγκρισης της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICP) που κυκλοφόρησε τα τελευταία του στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα τιμών και το ΑΕΠ σε 176 χώρες έδειξε εντυπωσιακά και τα αποτελέσματα. Για πρώτη φορά, το ICP διαπιστώνει ότι το συνολικό πραγματικό εισόδημα της Κίνας (προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ. Οσον αφορά την αγοραστική δύναμη-ισοτιμία (ΡΡΡ), το ΑΕΠ της Κίνας ήταν 19,617 τρισ. δολάρια, ενώ των ΗΠΑ ήταν 19,519 τρισ. δολάρια.

Φυσικά, όταν το συνολικό εισόδημα της Κίνας διαιρείται με τον τεράστιο πληθυσμό της, η εικόνα αλλάζει. Αν και το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κίνας έχει περάσει μπροστά από την Αίγυπτο, παραμένει στη μέση της λίστας παγκοσμίως, πίσω από τη Βραζιλία, το Ιράν, την Ταϊλάνδη και το Μεξικό.

H συνέχεια… ΕΔΩ

Shares