Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πετρέλαιο κίνησης-θέρμανσης: Γρίφος η πορεία των τιμών στις γιορτές

Αισθητή μείωση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης από τη μία, άγνωστο το πώς θα κυμανθεί μέσα στις γιορτές από την άλλη – Τι λένε οι ειδικοί κ. Ασμάτογλου και κ. Ζάγκα στο Newsbomb.grΑισθητή ήταν η μείωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης αλλά και της αμόλυβδης τις τελευταίες είκοσι ημέρες με τους πολίτες να παίρνουν μια μικρή ανάσα και να ελπίζουν σε μια πιο συχνή μετακίνηση και έναν πιο ζεστό χειμώνα.

Η μείωση αυτή βέβαια είναι άγνωστο για το πόσο θα κρατήσει, με τους ειδικούς να είναι επιφυλακτικοί για τις ημέρες των γιορτών αλλά και τον χειμώνα.

Πάντως φαίνεται ότι οι πολίτες κατάφεραν να βάλουν και φέτος πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και να κλείσουν ταξίδια σε προορισμούς που χρειάζονται μετακίνηση με όχημα, γεγονός που δηλώνει ότι τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και κίνησης έχει «δουλέψει» αρκετά παρά το κύμα ακρίβειας.

Ζάγκα: Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει δουλέψει αρκετά – Ο κόσμος κάνει οικονομία για να ξαναβάλει
Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα μίλησε στο Newsbomb.gr για το πως κυμαίνεται μέχρι στιγμής η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ενώ τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες να αξιολογούν το πρατήριο που θα γεμίζουν τα οχήματά τους οι οδηγοί.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης η κ. Ζάγκα είπε χαρακτηριστικά: «Επί του παρόντος το πετρέλαιο θέρμανσης είναι γύρω στο 1,10 – 1,12 ευρώ το λίτρο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα το δείτε σε άλλες τιμές. Επειδή υπάρχουν διαφορετικά τιμολόγια αυτόν τον καιρό, μπορούν οι πολίτες να το βρουν και στην τιμή του 1,15 ευρώ/λίτρο».

Μάλιστα εξήγησε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει δουλέψει αρκετά και τώρα «κάνει κοιλιά» λόγω του καλού καιρού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολίτες προμηθεύτηκαν αρκετά για να έχουν και δεν επιλέγουν να το σπαταλούν τις ημέρες που το κρύο αντέχεται. Θα περιμένουν λοιπόν να πληρωθούν στο τέλος του μήνα για να αγοράσουν πετρέλαιο και να το έχουν για τις κρύες ημέρες, κάνοντας έτσι οικονομία.

Όπως τόνισε και η ίδια «Δεν συζητάμε για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό καθώς αυτά είναι πανάκριβα», εφιστώντας την προσοχή στη δεύτερη λύση, το τζάκι. «Προσοχή τι καίμε στα τζάκια. Μην καίμε ακατάλληλα ξύλα γιατί επιβαρύνεται η υγεία όλων μας», επισήμανε.

Σχετικά με τα καύσιμα η πρόεδρος των βενζινοπωλών εξήγησε ότι το πετρέλαιο κίνησης έχει πέσει και είναι γύρω στο 1,60 με 1,80 ευρώ το λίτρο ενώ η απλή αμόλυβδη κυμαίνεται στο 1,70 ευρώ το λίτρο, ενώ υπάρχουν και πρατήρια καυσίμων που μπορεί να έχουν χαμηλότερη τιμή.

Η κ. Ζάγκα τόνισε «Να προσέξουμε στις πολύ χαμηλές τιμές. Δεν χρειάζεται να πάμε στο τόσο φθηνό» ενώ μετέφερε την αισιοδοξία της για τις γιορτές καθώς βλέπει ότι οι οδηγοί επιλέγουν να κινηθούν καθώς τα καύσιμα κυμαίνονται σε χαμηλές τιμές. «Οι προορισμοί είναι γεμάτοι. Οι οδηγοί κάνουν οικονομία όμως μπορούν να περάσουν τις γιορτές με χαμηλά καύσιμα».

Τέλος είναι σημαντικό να επισημανθεί σύμφωνα με την πρόεδρο ότι «Δεν ξέρουμε πώς θα κυμανθούν οι τιμές. Πάμε βήμα-βήμα με πτωτικά τιμολόγια προς το παρόν. Θέλει ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να πάμε στα πολύ φθηνά είναι επικίνδυνο. Ψωνίζω μεσαία τιμή που μας δίνει μια ασφάλεια.».

Ασμάτογλου: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις τιμές εν όψει των γιορτών»
Ο πρόεδρος πρατηριούχων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτολογλου μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι οι τιμές ήταν μειωμένες μέχρι και χθες ενώ από το πρωί της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου παρατηρείται μια μικρή άνοδος τιμών.

«Σήμερα έχει μικρές αυξήσεις, κυρίως σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αλλά και μικρότερη στη βενζίνη. Δεν ξέρεις αύριο το πρωί τι θα ξημερώσει. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις τιμές εν όψει των γιορτών.», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, «οι τιμές έχουν μειωθεί αισθητά το τελευταίο 20ήμερο με μία μέση τιμή των 0,20 ευρώ σε πετρέλαιο και βενζίνη.».

 

newsbomb.gr

Shares