Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Περού: Το Κογκρέσο απέρριψε το αίτημα της προέδρου Μπολουάρτε να γίνουν οι εκλογές φέτος

Η πολιτική κρίση στο Περού συνεχίζεται.


Το κοινοβούλιο του Περού απέρριψε σε συνεδρίασή του τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), αίτημα που υπέβαλε στο σώμα η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε να επισπευστούν και να διεξαχθούν πρόωρα, τον Οκτώβριο του 2023, οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Έπειτα από συζήτηση επτά και πλέον ωρών, η ολομέλεια του Κογκρέσου απέρριψε την πρόταση που είχε κατατεθεί (45 ψήφοι υπέρ, 65 κατά, δύο αποχές).

Το κείμενο που είχε κατατεθεί χθες όριζε πως οι εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο φέτος αντί του Απριλίου του 2024, όπως αποφάσισε το περουβιανό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα κατόπιν αιτήματος της προέδρου.

Δύσκολο να ανατραπεί το αποτέλεσμα
Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του Κογκρέσου, ο Χοσέ Γουίλιαμς, έλαβε αίτημα να «επανεξεταστεί η ψήφος», που μπορεί να συζητηθεί μεθαύριο Δευτέρα, στην προσεχή συνεδρίαση του σώματος, αν και μοιάζει δύσκολο να ανατραπεί αυτό το αποτέλεσμα.

«Με την ψηφοφορία, η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης με σκοπό να επισπευστούν οι εκλογές απορρίπτεται», συνόψισε ο κ. Γουίλιαμς.

Η μεταβατική πρόεδρος Μπολουάρτε ήθελε οι εκλογές να επισπευστούν ώστε η χώρα να βγει από το «τέλμα» στο οποίο βρίσκεται, δήλωσε νωρίτερα χθες, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων με κεντρικά αιτήματα την παραίτησή της, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Η Ντίνα Μπολουάρτε κυβερνά το Περού μετά την απομάκρυνση από το αξίωμα με απόφαση του Κογκρέσου, τη σύλληψη και την προφυλάκιση την 7η Δεκεμβρίου του προκατόχου της, του Πέδρο Καστίγιο. Οι πολιτικές εξελίξεις στο κράτος των Άνδεων πυροδότησαν μαζικές κινητοποιήσεις και ταραχές με τουλάχιστον 46 νεκρούς.

in.gr

Shares