Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Περισσότεροι πρόσφυγες στη Γερμανία φέτος σε σχέση με το 2015

Οι γερμανικοί δήμοι πιέζονται στα όριά τους από τους εκτοπισμένους Ουκρανούς και τους αιτούντες άσυλο, καθώς το 2022 θα αναζητήσουν καταφύγιο στη χώρα αυτή περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι το 2015, σύμφωνα με τη Welt.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Χέρμαν, ζητά μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ. Ο επικεφαλής του τμήματος της Σαξονίας, Σούστερ βλέπει το “γερμανικό σύστημα ασύλου σε αποσύνθεση”.

Φέτος, περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στη Γερμανία από ό,τι στο έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, το 2015, όταν καταγράφηκαν περίπου 890.000 μετανάστες- το 2022, θα είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Από τη μία πλευρά, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει από την εμπόλεμη χώρα προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Λαμβάνουν άδεια διαμονής χωρίς διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά, η εισροή αιτούντων άσυλο αυξάνεται επίσης απότομα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt am Sonntag, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 181.612 αιτήσεις ασύλου, κυρίως από Σύρους, Αφγανούς, Τούρκους και Ιρακινούς. Τον Νοέμβριο, ο αριθμός αυξήθηκε περαιτέρω. Οι αρχές αναμένουν να φτάσουν το όριο των 200.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Η ανησυχία για την εξέλιξη αυτή αυξάνεται στα ομοσπονδιακά κράτη και στους δήμους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας Άρμιν Σούστερ (CDU) δήλωσε στην εφημερίδα αυτή: “Οδεύουμε προς 200.000 αιτούντες άσυλο φέτος. Πρόκειται ακριβώς για τον αριθμό που είχε οριστεί ως ανώτατο όριο μόνο κατά την τελευταία νομοθετική περίοδο”.

Αν προσθέσει κανείς τους ανθρώπους από την Ουκρανία, θα πρέπει να είναι εύκολο να καταλάβει όσον αφορά την προσφορά “ότι βρισκόμαστε στο όριο στα ομόσπονδα κρατίδια και τους δήμους”. “Εμείς στη Σαξονία υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία, χωρίς αν και αλλά”, υπογράμμισε ο Σούστερ. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ελεύθερες χωρητικότητες θα εξαντληθούν σύντομα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Χόακιμ Χέρμαν (CSU) επεσήμανε επίσης την τεταμένη κατάσταση. Είναι προφανές ότι “η Γερμανία στο σύνολό της φτάνει και πάλι στα όρια της απορροφητικής της ικανότητας. Ακούγονται κραυγές για βοήθεια από όλα τα μέρη της χώρας”. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ιδίως το SPD και οι Πράσινοι, τις αγνόησαν.

“Εντελώς λανθασμένη ανάπτυξη”

Ο Χέρμαν πιστοποιεί την “πλήρη έλλειψη ανάπτυξης” της κυβέρνησης και αναφέρεται στην απόφαση της ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών, Νάνσι Φέσερ (SPD), να προσλάβει επιπλέον 1.000 Αφγανούς μηνιαίως, πέραν του τοπικού προσωπικού που εργαζόταν προηγουμένως για τη Γερμανία. Ταυτόχρονα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυξάνει σημαντικά τα κίνητρα για να έρθουν στη Γερμανία “αυξάνοντας περαιτέρω τις κοινωνικές παροχές”, δήλωσε ο Herrmann: “Βιώνουμε μια μαζική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης”.

Αξιωματούχοι από διάφορες αρχές αλλοδαπών επιβεβαίωσαν ότι σε πολλά μέρη είχαν φτάσει στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων υποδοχής τους και χρειάζονταν επειγόντως υποστήριξη. Οι διοικήσεις ανέφεραν επίσης την κατάσταση αυτή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση με “πολύ απελπισμένο” τρόπο.

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών εξήγησε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ήδη τα ομόσπονδα κρατίδια και τους δήμους στον τομέα των προσφύγων και της μετανάστευσης με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος. Το 2023 θα προστεθούν 2,75 δισεκατομμύρια. “Πρόκειται για μια μεγάλη κοινή ανθρωπιστική προσπάθεια όλων των επιπέδων της κυβέρνησης για τη φιλοξενία και τη φροντίδα των προσφύγων – μερικές φορές υπό δύσκολες συνθήκες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Εκτός από την οικονομική συνεισφορά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει περισσότερα από 300 ακίνητα με περισσότερες από 67.000 θέσεις για τη φιλοξενία προσφύγων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια θα συζητήσουν περαιτέρω εξελίξεις – αλλά όχι πριν από το Πάσχα του επόμενου έτους.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα αυτή: “Η Γερμανία υπνοβατεί σε μια νέα μεταναστευτική κρίση. Φοβήθηκε έναν “δραματικό χειμώνα προσφύγων” και επισήμανε ότι όχι μόνο στη χώρα αυτή οι δήμοι βρίσκονται υπό ακραία πίεση – η κατάσταση είναι παρόμοια σε γειτονικές χώρες όπως οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και η Αυστρία.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Schuster και Herrmann θεωρούν επίσης ότι πρέπει να αναληφθεί δράση σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τον Herrmann, “οι συνεκτικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα και η μαζική ενίσχυση του Frontex” είναι ζωτικής σημασίας. Οι διαδικασίες ασύλου θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά την πρώτη άφιξη, όσοι απορρίπτονται θα πρέπει να επιστρέφουν αμέσως στις χώρες καταγωγής τους και όσοι αναγνωρίζονται θα πρέπει να βοηθούνται από τις χώρες της ΕΕ σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας Σούστερ αναμένει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να “βάλει αισθητό φρένο στην εισροή αιτούντων άσυλο μέσω της οδού της ανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο θερμά λόγια”. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες επαναπατρισμού. Ωστόσο, δεν βλέπει την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) να εργάζεται για συμφωνίες επαναπατρισμού.

Ο κ. Σούστερ ζητά να επεκταθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και σε άλλες χώρες προέλευσης. “Η επαναπατρισμός μπορεί να μην είναι μέρος του DNA των Πρασίνων”, αλλά για την αποδοχή του συστήματος ασύλου, “η απέλαση όσων πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα είναι απαραίτητη”. Ο Σούστερ προειδοποίησε: “Εάν χάσουμε την ισορροπία της ανθρωπιάς και της τάξης, το γερμανικό σύστημα ασύλου βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αποσύνθεση”.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares