Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Περίεργη δήλωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο εξωτερικής πολιτικής: ”Ελπίζουμε να μην στείλουμε στρατό στον Έβρο”…

Δήλωση που θα συζητηθεί…

“Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να εμπλακούμε με στρατό (στα ελληνοτουρκικά σύνορα)”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, μιλώντας στο Ζάγκρεμπ, τονίζοντας ότι,”ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να στείλουν στρατό στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ΕΕ δεν θα χρειαστεί να αναπτύξει στρατιωτικά στρατεύματα στον Έβρο, προκειμένου να σταματήσει ένα πιθανό νέο κύμα “μεταναστών”.

Η κατάσταση στη Συρία και στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μαζί με τον Μπορέλι.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος συμφωνεί όμως με την Τουρκία, ότι η βοήθεια της Ένωσης προς την Άγκυρα δεν ήταν αρκετή, διότι η σημερινή κατάσταση είναι πιο δύσκολη από αυτή του 2016, όταν επετεύχθη συμφωνία οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα τους περιορισμούς των “μεταναστών”, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina Agency.

“Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε, αλλά τους λέμε ότι η προώθηση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα, δεν αποτελεί λύση για κανέναν και θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους τους ανθρώπους”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

“Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, αλλά όχι έτσι, ώστε οι άνθρωποι να μην είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Μπορέλι.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ βρέθηκε στην Άγκυρα την Τετάρτη, μερικές ημέρες μετά την δημόσια δήλωση Ερντογάν ότι Τουρκία είναι δυσαρεστημένη από τη συνεργασία με την Ευρώπη, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα ανοίξει σύνορα σε χιλιάδες μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την Τουρκία για μια προσέγγιση που θα προσφέρει μια κοινή πολιτική πορεία προς τα εμπρός.

«Έχουμε κοινό συμφέρον και αυτό είναι να σταματήσουμε τη σύγκρουση στη Συρία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τα δεινά του άμαχου πληθυσμού, και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία. Η αυξημένη πίεση στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας και οι μονομερείς ενέργειες δεν θα δώσουν απαντήσεις», κατέληξε ο Josep Borrell.

pentapostagma.gr

 

Shares