Πέμπτη , 19 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

«Πέντε διψασμένες για ηδοvή»: Η αισθησιακή ταινία που λογοκρίθηκε από την Χούντα…

Θρησκεία, οικογένεια, Έθνος. Τι πιθανότητες είχε μια τσόvτα εποχής να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του δικτάτορα και να γλιτώσει τη λογοκρισία επί Χούντας;

Γράφει η Κέλλυ Θάνου

Η απάντηση είναι η αναμενόμενη. Καμία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί αισθησιακών ταινιών δεν θα επιστράτευαν κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να κυκλοφορήσουν τα πορvογραφικά τους φιλμ σε ένα κοινό που είχε μάθει να ζει με τους περιορισμούς της επταετούς Χούντας.

Μιλάμε για μια περίοδο κατά την οποία δεν μπορούσε να πει κανείς πως το σινεμά ήταν σε άνθηση. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που προτιμούσαν να αφήσουν το σπίτι τους για να απολαύσουν το μεγαλείο –και κυριολεκτούμε- του πορvό, με την τηλεόραση να κρατά τα πρωτεία όσον αφορά στην όποια διασκέδαση των πολιτών. Αλλά τσόvτα και τηλεόραση δεν πήγαιναν μαζί…

Πώς να προβάλλεις ολοκληρωμένη ερωτική συνεύρεση όταν λογοκρισία υπήρχε ακόμα και στο φιλί;

«Ναι» στις αισθησιακές ταινίες με υπόθεση

Ήταν η εποχή που το ωμό σ ε ξ έδωσε τη θέση του στο σενάριο. Μυστήριο, δράση αλλά και δράμα σε συνδυασμό με το πολύ γυμvό και την ερωτική πράξη στην πιο «καλλιτεχνική» της μορφή δεν θα μπορούσαν να μην πουλήσουν. Ωστόσο, οι παραγωγοί γνώριζαν πως δεν θα τα έβγαζαν τόσο εύκολα πέρα με το καθεστώς της εποχής.

Κάθε ταινία ερωτικού περιεχομένου έπρεπε πριν την κυκλοφορία της να περάσει από ειδική επιτροπή η οποία θα εξέταζε το υλικό λεπτό προς λεπτό προκειμένου να εντοπίσει και να δώσει εντολή να κοπούν στο μοντάζ οι h a r d c o r e –για την εποχή πάντα- σκηνές. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα μόνο πορvό δεν ήταν.

«Πέντε διψασμένες για ηδοvή»: Η αισθησιακή ταινία που λογοκρίθηκε από την Χούντα

Μόνο που οι δαιμόνιοι παραγωγοί είχαν προβλέψει και φρόντιζαν να «κόβουν» τις πολύ τολμηρές σκηνές πριν η κάθε ταινία περάσει από την επιτροπή. Έτσι, μόλις το υλικό περνούσε από τον έλεγχο και έπαιρνε την πολυπόθητη έγκριση, οι σκηνές που αρχικά είχαν αφαιρεθεί ξαναπροστίθεντο, με τη light τσόvτα να κυκλοφορεί στην uncensored version της.

Από το light στο σκληρό πορvό

Γρήγορα οι «αθώες» ερωτικές ταινίες εξελίχθηκαν σε σκληροπυρηνικές. Πουλούσαν, βλέπεις και οι παραγωγοί δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Έτσι, οι ελληνικοί κινηματογράφοι από κάποιο σημείο και μετά είχαν κανονικές προβολές αισθησιακών ταινιών, με το καθεστώς να μην βάζει φρένο.

Ολοένα και περισσότερα αρσενικά έσπευδαν να δουν στη μεγάλη οθόνη τα κάλλη των «καυτώv» πρωταγωνιστριών, υπό την ανοχή του χουντικού καθεστώτος. Όχι βέβαια πως δεν υπήρξαν και παρεμβάσεις –κυριολεκτικά- για τα μάτια του κόσμου.

Ή ταινία που λογοκρίθηκε με τον πιο… αστείο τρόπο

Μπορεί σκηνές πλέον να μην κόβονταν, αλλά η χούντα όφειλε ( ; ) να επέμβει όπου θεωρούσε πως το πράγμα ξεφεύγει. Και αυτό ακριβώς υποτίθεται πως συνέβη στην περίπτωση της ταινίας  «Πέντε διψασμένες για ηδοvή» που θεωρήθηκε ακατάλληλη λόγω τίτλου.

Κι όμως, δεν ήταν το περιεχόμενο που ενόχλησε. Ήταν πράγματι ο τίτλος. Η λέξη «ηδοvή» θεωρήθηκε πρόκληση για την εποχή και έπρεπε να αφαιρεθεί. Τι έμεινε; Οι… πέντε διψασμένες. Το γιατί ακριβώς διψούσαν, οι θεατές το απήλαυσαν και με το παραπάνω στη μεγάλη οθόνη, με τη Χούντα να έχει από τη μεριά της κάνει το «σωστό»…

*Με πληροφορίες από τη «Μηχανή του Χρόνου»

menshouse

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares