Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πέφτει μετά την 3ήμερη άνοδο το Χρηματιστήριο

Να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών του προηγούμενου τριημέρου επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μέσα σε ένα περιβάλλον επιλεκτικών κινήσεων “παίζει” με τις σταθμίσεις ώστε να μη χάσει τη ζώνη των 850 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 848,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,50% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.053,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,40% στις 578,76 μονάδες.

Μετά από ένα ιδιαιτέρως θετικό τριήμερο, με συνολικά κέρδη που ξεπέρασαν το 4%, μια διόρθωση και αφομοίωση των επιπέδων ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Βέβαια, όσο η αγορά συντηρεί την πτωτική της κίνηση σε χαμηλά επίπεδα και όσο ο τζίρος δείχνει την επιλεκτικότητα των πωλητών, οι αγοραστές φαίνεται να μην έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα στην αντίδραση των τελευταίων ημερών.

Πετυχαίνοντας τη διάσπαση των 840 μονάδων τη Δευτέρα και επιβεβαιώνοντάς την στη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά έχει ανοίξει τεχνικά τον δρόμο για το επόμενο σκαλοπάτι που είναι στις 870 μονάδες, με αδύναμες σχετικά ενδιάμεσες αντιστάσεις. Επομένως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές σήμερα που θεωρούν ότι η ανοδική κίνηση που άρχισε την περασμένη Παρασκευή θα μπορούσε να επιμηκυνθεί για τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εάν μάλιστα και το διεθνές κλίμα παραμείνει υποστηρικτικό.

Σαφώς ο θετικός τόνος έχει δοθεί από τις αμερικανικές αγορές, ωστόσο η νευρικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει καθιστά όλο και πιο δύσκολες τις αποφάσεις πρόσθεσης ρίσκου στις μετοχικές αγορές. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο αγκάθι στην ελληνική αγορά, η οποία διαθέτει θετικά θεμελιώδη, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, αλλά η επενδυτική διάθεση λείπει με τις αποτιμήσεις να καθηλώνονται.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Coca Cola και ΟΠΑΠ σημειώνουν απώλειες 2,40% και 2,12% αντίστοιχα, ασκώντας πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, με την Aegean να είναι στο -1,56%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ κερδίζει 5,15%, με τον ΑΔΜΗΕ να είναι στο +1,08%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή είναι η Motor Oil, η Λάμδα και η Jumbo.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares