Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Πονάμε για τη μετατροπή των μνημείων της Πόλης σε τζαμιά”…

Την αντίδρασή του στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στην Αρτάκη Κυζίκου.

Στο κήρυγμά του ανέφερε ότι τόσο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας όσο και της Μονής της χώρας σε τζαμιά «πονάει» την Ορθόδοξη Εκκλησία και παρακάλεσε τον Θεό να φωτίσει τη διάνοια των υπευθύνων.

«Είναι γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τώρα και της Μονής της Χώρας εις μουσουλμανικά τεμένη μας πόνεσε. Τα δύο αυτά μοναδικά μνημεία της Πόλης κτίστηκαν ως Χριστιανικοί Ναοί. Αποκαλύπτουν εύγλωττα την αλήθεια της ενανθρωπίσεως του Θεού Λόγου, την Ομορφιά που σώζει τον κόσμο, εκφράζουν το Οικουμενικό πνεύμα της πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητος.

Τα απαράμιλλα ψηφιδωτά και οι άλλες εικόνες τους αποτελούν ουράνια τροφή για την ψυχή και ανεξάντλητη “χαρά για τα μάτια”, όπως θα έλεγε ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου, και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Παρακαλούμε τον Θεό της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης να φωτίσει την διάνοια και τις καρδιές των υπευθύνων», ανέφερε στο κήρυγμά του.

hellajournal.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares