Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζει η Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι «εργαζόμαστε για μια έκτακτη παρέμβαση και μια δομική μεταρρύθμιση της ηλεκτρικής αγοράς» – ΕΕ: Ανακοινώθηκε η έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου


Παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αποκλιμάκωση των εκρηκτικών τιμών, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι υψηλές τιμές ηλεκτρισμού φανερώνουν τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το σύστημα αναπτύχθηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς» σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Σλοβενία.

Γι’ αυτό τον λόγο, έσπευσε να συμπληρώσει, «εργαζόμαστε για μια έκτακτη παρέμβαση και μια δομική μεταρρύθμιση της ηλεκτρικής αγοράς».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ακριβείς λεπτομέρειες τελούν υπό επεξεργασία, με διπλωμάτες των Βρυξελλών να εκτιμούν ότι μια πρώτη παρουσίαση θα μπορούσε να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σε επίπεδα έως και 10 φορές υψηλότερα σε σχέση με το 2021, κάτι το οποίο τροφοδοτεί έτι περισσότερο τον πληθωρισμό, ενώ οδηγεί την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, διάφορες «φωνές» ζητούν την επιβολή ανώτατου πλαφόν στις τιμές ενέργειας, ένα θέμα το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία ορίστηκε για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρική αγορά της Γερμανίας εκτοξεύθηκε για πρώτη άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.000 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και στη Γαλλία την Παρασκευή.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Την εν λόγω πρόταση, μάλιστα, σκοπεύει να συζητήσει από κοινού με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Υπενθυμίζεται ότι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα κράτη – μέλη έχουν ήδη δαπανήσει σχεδόν 280 δισ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ιδίως αν η Ρωσία κόψει ή περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares