Δευτέρα , 25 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Παρέμβαση Κ. Βελόπουλου: «Η έλλειψη νερού προβληματίζει τους βαμβακοπαραγωγούς»…

«Η έλλειψη νερού και αγροτικών εφοδίων προβληματίζει τους βαμβακοπαραγωγούς στον θεσσαλικό κάμπο» σημειώνει ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» και βουλευτής Λάρισας, Κυριάκος Βελόπουλος με ερώτησή του προς τους υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων, Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση «σύμφωνα με αναφορές των βαμβακοπαραγωγών του θεσσαλικού κάμπου, αυτή τη στιγμή, το νούμερο ένα πρόβλημα για τη βαμβακοκαλλιέργεια είναι η έλλειψη νερού που αντιμετωπίζει ο κάμπος.
Επισημαίνουν οι ως άνω ότι, ο άνυδρος χειμώνας έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις των παραγωγών, οι οποίοι προμηνύουν ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς χιλιάδες στρέμματα, κυρίως στα παράλια, κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα.
Αναφέρουν, περαιτέρω ότι, δυστυχώς στη χώρα μας χρησιμοποιούμε τρεις φορές περισσότερο νερό ανά στρέμμα για την καλλιέργεια του βαμβακιού, απ’ ό,τι συνάδελφοί τους (π.χ.) στην Ισπανία. Θεωρούν οι ως άνω παραγωγοί ότι το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο ελλείψει υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων ή κλειστών δικτύων, που θα προστάτευαν το ελάχιστο νερό, που θα έρχεται το καλοκαίρι από τον Πηνειό.
Προτείνουν, μάλιστα, τη «στάγδην άρδευση». Μία μέθοδο που περιορίζει τη σπατάλη νερού και λιπάσματος, άρα και το κόστος παραγωγής. Έτσι επιδιώκουν, όπως το αρμόδιο Υπουργείο, να χρηματοδοτήσει προγράμματα, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Προτείνουν επίσης, λόγω της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει ο θεσσαλικός κάμπος, τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο και για να μην πάει χαμένο το νερό που θα έρθει, κατασκευή κλειστών αρδευτικών δικτύων.
Το άλλο μεγάλο τους πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, είναι το υψηλό κόστος των αγροτικών εφοδίων, αλλά και η έλλειψη λιπασμάτων από την αγορά.
Το γεγονός τούς αναγκάζει, ελλείψει ρευστότητας, να προμηθεύονται τα άνω σχετικά από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, επί πιστώσει, χάνοντας όμως έτσι, τη διαπραγματευτική τους ικανότητα, αφού σ’ αυτόν που τους δάνεισε ουσιαστικά τα φάρμακα, θα πρέπει να παραδώσουν το βαμβάκι.
Πιστεύουν οι ως άνω παραγωγοί ότι, αν το «ΥΠΑΑΤ» αποφασίσει ειλικρινά να συνεργαστεί με τους βαμβακοπαραγωγούς του κάμπου, τότε θα μειωθεί το κόστος παραγωγής και το εθνικό μας προϊόν, ο «λευκός χρυσός», μπορεί να κυριαρχήσει στον πρωτογενή τομέα.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι υπουργοί: Τι προτίθεσθε να πράξετε, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, για την αποδοτικότερη άρδευση των βαμβακοκαλλιεργειών στη Θεσσαλία;
Προτίθεσθε να προβείτε στη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατασκευής υπογειοποίησης ή στη χρηματοδότηση κατασκευής κλειστών αρδευτικών δικτύων, στην ως άνω περιοχή;
Τι προτίθεσθε να πράξετε, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, ώστε να περιοριστεί το υψηλό κόστος των αγροτικών εφοδίων για την καλλιέργεια του βαμβακιού; Τι προτίθεσθε να πράξετε, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, ώστε να υπάρξει στη χώρα μας παραγωγή ελληνικών λιπασμάτων για αγροτική χρήση;» καταλήγει ο κ. Βελόπουλος.

eleftheria.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares