Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Παράταση της συνθήκης με Ρωσία για τα πυρηνικά θέλει ο Μπάιντεν (βίντεο)

Την πενταετή παράταση της συνθήκης New START με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών επιδιώκει η διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Την πρόθεση του νέου Αμερικανού προέδρου επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η Ουάσιγκτον είναι εξίσου αποφασισμένη να ρίξει φως σε μια σειρά από περιστατικά στα οποία θεωρεί ότι πιθανόν να εμπλέκεται η Μόσχα, όπως η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Current Affairs in Nuclear Arms Control

Σχηματικός πίνακας των κατά καιρούς διεθνών συνθηκών για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών

“Όπως εργαζόμαστε με τη Ρωσία για να προωθήσουμε τα αμερικανικά συμφέροντα, έτσι εργαζόμαστε για να την υποχρεώσουμε να λογοδοτήσει για τις απερίσκεπτες και εχθρικές πράξεις της. Και για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να αξιολογήσουν πλήρως την κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds, τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2020, τη χρήση χημικών όπλων εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και τις φερόμενες επικηρύξεις Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν”, είπε.

Η συνθήκη New START, που εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου, υπεγράφη το 2010 και δεσμεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να αναπτύξουν μέχρι 1.550 πυρηνικές κεφαλές η κάθε μία.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία “χαιρετίζει” την πολιτική βούληση των ΗΠΑ για παράταση της συμφωνίας, αλλά περιμένει να δει πρώτα τις λεπτομέρειες της αμερικανικής πρότασης.

Παρακολουθείστε το βίντεο:

Πηγή: Euronews

Του ειδικού συνεργάτη

Shares