Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Παράταση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας…

Οι μάχες και τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι ξεχωριστά ζητήματα


Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα προτείνει παράταση ενός έτους της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει η EFE. Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο Ακάρ ανέφερε ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα πρέπει να διαχωριστούν από τη σύγκρουση που σχετίζεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε παράταση της συμφωνίας κατά ένα χρόνο.

Όσον αφορά την πρόσφατη επιστροφή της Ρωσίας σε αυτή τη συμφωνία αφού είχε ανακοινώσει την αναστολή της συμμετοχής της με την αιτιολογία ότι οι Ουκρανοί θα έκαναν επίθεση με drones στα πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης χρησιμοποιώντας τον ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιουργήθηκε για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών,ο Ακάρ τόνισε τις διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτό το θέμα.

«Είπα ότι τα μαχητικά και τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι ξεχωριστά ζητήματα», επανέλαβε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι «η Ουκρανία έδωσε γραπτές εγγυήσεις στη Ρωσία χάρη στη μεσολάβηση της Τουρκίας», σύμφωνα με την Agerpres.

 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι τουλάχιστον 431 πλοία έχουν εγκαταλείψει τα ουκρανικά λιμάνια και ότι τα εξαγόμενα σιτηρά ξεπερνούν ήδη τους 10 εκατομμύρια τόνους, δυνάμει αυτής της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο. “Έχουμε εντείνει τώρα τις προσπάθειές μας για την επέκταση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών”, είπε ο Ακάρ.

«Θα προτείνουμε την παράταση της συμφωνίας κατά ένα χρόνο», είπε. Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας -με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας ξεμπλοκάρει την εξαγωγή σιτηρών και άλλων προϊόντων διατροφής από τα ουκρανικά λιμάνια. Ωστόσο, η Ουκρανία αρνήθηκε την Πέμπτη ότι θα προσφέρει νέες εγγυήσεις στη Ρωσία για να επιστρέψει στη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών, ούτε έκανε παραχωρήσεις, σύμφωνα με την EFE.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει αναλάβει νέες υποχρεώσεις πέρα ​​από αυτές που ήδη υπάρχουν στη Συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares