Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Παρασκήνιο – Αποκάλυψη : Το μυστήριο με τους Ισραηλινούς, τον Μηλιώνη και τη μονάδα στη Λάρισα

Τους μετόχους της κυπριακής Clavenia Limited η οποία είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική ΜΑΕ» που έλαβε προ ημερών άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW, αναζητούν στην αγορά.

Στη συγκεκριμένη επένδυση φέρεται να εμπλέκεται ο επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης, γνωστός από το σκάνδαλο Energa – Hellas Power, υπόθεση για την οποία αθωώθηκε δικαστικά σε δεύτερο βαθμό. Φέρονται να συμμετέχουν επίσης ισραηλινά κεφάλαια υπό την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ G.P. Global Power Ltd. Η τελευταία ελέγχονταν από τις οικογένειες των επιχειρηματιών Nissan Caspi (που πλέον έχει εγκατασταθεί στην Γερμανία) και Ehud Ben-Shach.

hrimatistirio energeias 16

Όμως πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου, η G. P. Global Power Ltd άλλαξε χέρια καθώς o επιχειρηματίας Moti Ben-Moshe απέκτησε τις μετοχές της οικογένειας Caspi και άλλων μετόχων. Έτσι είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της G. P. Global Power με 46,5%, αλλά και του μεγάλου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Be’er Tuvia, ισχύος 451 MW, στο Ισραήλ.

Ο νέος μεγαλομέτοχος της G. P. Global Power Ltd., ο Moti Ben-Moshe, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας συμμετοχών Extra Holding που διαθέτει πολυετή παρουσία στην αγορά ενέργειας, ακινήτων, τηλεπικοινωνιών, κ.α. Είναι, επίσης, ο ιδιοκτήτης της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ Alon Blue Square που επενδύει σε ακίνητα, ενέργεια, κ.α.

Μηλιώνης |  Το μυστήριο με τους Ισραηλινούς, τον Μηλιώνη και τη μονάδα στη Λάρισα

Επιπλέον διαθέτει σημαντική παρουσία και στη λιανική μέσω αλυσίδας καταστημάτων. Η προσπάθεια να μπει στην αγορά ενέργειας της Βρετανίας μέσω της Extra Energy το 2014 δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς η εταιρεία κατέρρευσε στα τέλη του 2018.

Δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του νέου μεγαλομετόχου της G. P. Global Power σε σχέση με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Θεσσαλία που πρόκειται να κατασκευαστεί στην ΒΙΠΑ Λάρισας. Ο κ. Μηλιώνης κατείχε τη θέση του προέδρου κατά την ίδρυση της «Λάρισα Θερμοηλεκτρική ΜΑΕ», αλλά από τα μέσα Μαΐου δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς αντικαταστάθηκε από τον κ. Eli Rotem Ben Horin ο οποίος εμφανίζεται και στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Ωστόσο οι πληροφορίες φέρνουν τον Βασίλη Μηλιώνη να έχει ενεργότατο ρόλο στην προώθηση της επένδυσης.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας και οι Iσραηλινοί επενδυτές έλαβαν άδεια για τη νέα μονάδα στη Λάρισα την ίδια στιγμή που προωθούνται αντίστοιχες σημαντικές επενδύσεις για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Ο όμιλος Μυτιληναίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με την κατασκευή της νέας μονάδας στον Άγιο Νικόλαο που θα λειτουργήσει πλήρως στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil για νέα μονάδα στην Κομοτηνή με στόχο να λειτουργήσει το 2024.

Νέα μονάδα στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάζει ο όμιλος Κοπελούζου ενώ και η Elpedison έχει ανακοινώσει σχέδιο για νέα μονάδα στην Θεσσαλονίκη. Αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ δημοσιοποίησε πρόσφατα το σχέδιο για μετατροπή της μονάδας Πτολεμαϊδα V σε μονάδα φυσικού αερίου με ισχύ άνω των 1.000 MW.

κείμενο Φώτης Κόλλιας

Shares