Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με 177 “ναι”…

Ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ για τη παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αποχώρησε λίγο πριν την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έδωσαν το ‘παρών’ ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Άσκηση δίωξης και για τα 8 αδικήματα.

Άσκηση δίωξης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Ολομέλεια και για τα 8 αδικήματα που πρότεινε στο πόρισμα της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177

7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Αντεγκλήσεις και ένταση στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε όλη τη ημέρα η συζήτηση στη Βουλή για την παραπομπή η όχι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη με εκατέρωθεν κατηγορίες ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων πως “τους τάραξε στη νομιμότητα και δεν το περίμεναν”.

Αποχώρησε από την ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την ψηφοφορία απέχουν, επίσης, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση. Αντίθετα, το παρών δίνουν οι βουλευτές ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής.

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και αμέσως μετά οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από την αίθουσα.

Από το πρωί που ξεκίνησε η συζήτηση ήταν πολλές οι εντάσεις με κυρίαρχο το επεισόδιο που έγινε ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνο Μάρκου και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που οδήγησε στην αποβολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα αλλά όχι από την ψηφοφορία.

Αποχώρησε από την ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την ψηφοφορία απέχουν, επίσης, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση. Αντίθετα, το παρών δίνουν οι βουλευτές ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής.

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και αμέσως μετά οι βουλευτές του κόμματος αποχώρησαν από την αίθουσα.

Από το πρωί που ξεκίνησε η συζήτηση ήταν πολλές οι εντάσεις με κυρίαρχο το επεισόδιο που έγινε ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνο Μάρκου και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που οδήγησε στην αποβολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα αλλά όχι από την ψηφοφορία.

Οι τόνοι ανέβηκαν από νωρίς και με την ομιλία – παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα κυρίως για τα ελληνοτουρκικά. Ακολούθησε η μακροσκελής ομιλία του πρωταγωνιστή της ημέρας, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση απαλλαγμένοι από κομματικές σκοπιμότητες. Διαβάστε εδώ την ομιλία Παπαγγελόπουλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares