Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Παράνομες οι προσλήψεις της Διοίκησης Βλαστού στην ΕΤΑΔ – Έκθεση καταπέλτης του ΑΣΕΠ

Καταπέλτης είναι η ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) που δημοσιεύθηκε προ ημερών για τα πεπραγμένα της Διοίκησης Βλαστού στην Εταιρεία Ακίνητων του Δημοσίου.

Μετά από καταγγελίες των εργαζομένων στην ΕΤΑΔ το ΑΣΕΠ εξέτασε προσλήψεις στις οποίες προχώρησε η Διοίκηση Βλαστού και διαπίστωσε πως ήταν παράνομες. Με 19 μόλις λέξεις το ΑΣΕΠ περιγράφει στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του τα ευρήματα του ελέγχου του: «Διαπιστώθηκε ότι όλες οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΤΑΔ ΑΕ διενεργήθηκαν παρανόμως».

Το γεγονός ότι όλες οι προσλήψεις προσωπικού, είτε έγιναν με συμβάσεις ορισμένου, είτε αορίστου χρόνου, κρίθηκαν ως παράνομες από το ΑΣΕΠ, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη των αυθαιρεσιών της Διοίκησης Βλαστού. Γιατί είναι αυθαίρετες ; Εξαιτίας της μη τήρησης του ν. 2190/1994 (Νόμος Πεπονή), για την επιλογή του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Αυτό επικαλείται το ΑΣΕΠ. Αλλά δεν στέκεται μόνον εκεί. Αναφέρει πως δεδομένου ότι όλες οι προσλήψεις που ελέγχθηκαν είναι παράνομες τα αρμόδια όργανα της ΕΤΑΔ «υπέχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες «, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και «ο καταλογισμός σε βάρος τους των παρανόμως καταβληθεισών αποδοχών».

Οι παράνομες πρακτικές της Διοίκησης Βλαστού έχουν άλλωστε επιβεβαιωθεί και από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο «οι προσλήψεις στην ΕΤΑΔ ΑΕ διέπονται από τις διατάξεις του Ν.2190/94 (ΑΣΕΠ) καθώς και του αρ. 51 του Ν.4622/2019, ενώ για όλες τις προσλήψεις του πάσης φύσεως προσωπικού θα πρέπει να έχει εκδοθεί απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ33/2006». Αν και η απάντηση αυτή απεστάλη στον CEO της ΕΤΑΔ Στέφανο Βλαστό και στον αρμόδιο υφυπουργό για τη δημόσια περιουσία Απόστολο Βεσυρόπουλο, δεν έγινε καμία διορθωτική κίνηση, με το βασικό επιχείρημα από την πλευρά της ΕΤΑΔ να είναι πως «δεν είναι φορέας του Δημοσίου».

Και όλα αυτά παρότι:

Η ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διέπεται από τις διατάξεις του ν. 2636/1998 (Α΄198) που είναι ο ιδρυτικός της νόμος.
Η ΕΤΑΔ ΑΕ ανήκει στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όλες οι αποφάσεις επιχορήγησης είναι αναρτημένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στη διάθεση των πολιτών.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΤΑΔ εκτός από το ΑΣΕΠ έχουν στείλει και δύο αναφορές στον εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις παράνομες προσλήψεις , με την έρευνα αυτή να μην έχει τελεσφορήσει ακόμη.

Σε αυτές ανέφεραν πως η ΕΤΑΔ «πραγματοποιεί προσλήψεις διευθυντικού και υπαλληλικού προσωπικού με την αποστολή ενός βιογραφικού, χωρίς προσοντολόγιο, μοριοδότηση και πίνακες απορριπτέων, χωρίς δικαίωμα ένστασης, χωρίς την απαιτούμενη προσκόμιση δικαιολογητικών και τίτλων σπουδών και κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας της, δεν αναζητά ποινικό μητρώο για τους νεοπροσληφθέντες ούτε θέτει ηλικιακά όρια κατά την πρόσληψη».

Τόσο οι τεκμηριωμένες καταγγελίες των εργαζομένων της ΕΤΑΔ, όσο και η έκθεση του ΑΣΕΠ αναμένεται αργά ή γρήγορα να οδηγήσουν σε διαχειριστικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και αυτός ο έλεγχος θα εξετάσει τη νομιμότητα όλων των δαπανών της ΕΤΑΔ και όχι μόνον τις παράνομες προσλήψεις προσωπικού της Διοίκησης Βλαστού.

 

newsbomb.gr

Shares