Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Παραμένει σταθερή η ζήτηση εργασίας

ΗΠΑ υφεση

 

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ προσέθεσαν πιθανότατα εργαζόμενους με πιο ήπιο αλλά ακόμη υγιή ρυθμό τον περασμένο μήνα, καθώς το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που υποδηλώνει ανθεκτική ζήτηση εργασίας ακόμη και καθώς η οικονομία ψύχεται, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο τελευταίος απολογισμός της κυβέρνησης για τα μισθολόγια την Παρασκευή αναμένεται να δείξει αύξηση 273.000 για τον Ιούνιο, με βάση τη διάμεση τιμή της έρευνας του Bloomberg. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει στο 3,6%, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές πιθανόν να αυξηθούν κατά 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η αύξηση των μισθών που τρέχει αρκετά υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου της και οι σταθερές προσλήψεις υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα. Οι επενδυτές θα αποκτήσουν κάποια εικόνα των σκέψεών τους στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου, που αναμένεται να δημοσιευθούν την Τετάρτη.

Τα στοιχεία νωρίτερα εκείνη την ημέρα αναμένεται να δείξουν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας παρέμειναν αυξημένες τον Μάιο, υποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες εξακολουθούν να θέλουν να προσλάβουν παρά την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας και τις ανησυχίες για τις προοπτικές.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα 11 εκατομμύρια από 11,4 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Αυτό εξακολουθεί να είναι κοντά στο ρεκόρ των 11,9 εκατομμυρίων τον Μάρτιο. Η στενότητα στην αγορά εργασίας αποτελεί ανησυχία για τους αξιωματούχους της Fed, διότι κινδυνεύει να τροφοδοτήσει ένα σπιράλ ταχύτερης αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού.

Μεταξύ άλλων οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ σε αυτή την εβδομάδα διαπραγμάτευσης που έχει συντομευτεί λόγω των εορτών: το Institute for Supply Management θα εκδώσει τον δείκτη υπηρεσιών του για τον Ιούνιο και η Fed θα αναφέρει τον καταναλωτικό δανεισμό του Μαΐου. Αναμένονται επίσης τα στοιχεία του εμπορικού ελλείμματος της κυβέρνησης για τον Μάιο.

Shares