Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Παραμένει προβληματική η κατάταξη της Ελλάδας στις ευρυζωνικές συνδέσεις

Παραμένει προβληματική η κατάταξη της Ελλάδας στις ευρυζωνικές συνδέσεις (93η θέση παγκοσμίως)

Η Ελλάδα, παρά τις όποιες βελτιωτικές ενέργειες, εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στη διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων (VHCN).

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Eurostat, η οποία δημοσιεύτηκε πέρσι το καλοκαίρι και στηριζόταν σε στοιχεία του 2021, η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση, έχοντας το μικρότερο ποσοστό συνδέσεων VHCN στην ΕΕ.
Αντίστοιχα, με βάση τον δείκτη DESI για το ίδιο έτος (2021), η κάλυψη σταθερών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων ανερχόταν στο 10%, έναντι 59% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας 100 Mbps ή μεγαλύτερης ανερχόταν σε 3% έναντι 34% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι επιδόσεις αυτές κατέτασσαν την Ελλάδα στην 25η θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ στον σχετικό δείκτη.

Η κατάταξη της Ελλάδας στον δείκτη Speedtest Global Index
Για το 2022 και σύμφωνα με τον ανεξάρτητο φορέα μετρήσεων Speedtest Global Index της Ookla, η Ελλάδα, εάν και κατέλαβε, τον Δεκέμβριο του 2022, την 29η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη μέση ταχύτητα download στο mobile internet, ωστόσο κατετάγη στην 93η θέση στις ταχύτητες του σταθερού internet.

Με μέση επίδοση 43,38 Mbps στο Download, 7,09 Mbps στο Upload και 13 ms καθυστέρηση (latency), η Ελλάδα, παρά τις όποιες βελτιωτικές ενέργειες, δεν διαθέτει ικανοποιητική ποιότητα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας, με χώρες, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σερβία να την ξεπερνούν.

Από την άλλη πλευρά, οι υλοποιούμενες, αλλά και ανακοινωμένες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν σε σημαντικό βαθμό το έλλειμμα, όσον αφορά στη διαθεσιμότητα δικτύων και υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της χώρας.

Ωστόσο, παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα, φαίνεται ότι η περιορισμένη, σε κάποιο βαθμό, ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει βασικό πρόβλημα και γι΄ αυτό το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε και αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση δράσεων – μέσω κουπονιών – για την ενίσχυση της ζήτησης (Gigabit Voucher Scheme).

Επίσης, εάν και έχει σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση, το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή των δυο συμβάσεων για το έργο Ultra Fast Broadband, ύψους 884 εκατ. ευρώ, με αναδόχους τον ΟΤΕ και την κοινοπραξία Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω αυτού, εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps).

Του Φώτη Φωτεινού/capital.gr

Shares