Τρίτη , 28 Μαρτίου 2023

Παραλύει την Τρίτη η Γαλλία για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις

Γαλλία - Συνταξιοδοτικό: Καζάνι που βράζει η Γαλλία - ΤΟ ΒΗΜΑ

Ζήτημα η ενότητα στα συνδικάτα


Παραλύει η Γαλλία με μεγάλης κλίμακας απεργίες και πορείες ενάντια στο σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Καλώ τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τους συνταξιούχους αυτής της χώρας να βγουν μαζικά και να διαδηλώσουν», δήλωσε ο Laurent Berger, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο France Inter. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει πως δεν ακούει τις διαμαρτυρίες».

Η Τρίτη θα είναι η έκτη μεγάλης κλίμακας ημέρα διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου Μακρόν, το οποίο σκοπεύει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Γάλλων αντιτίθεται στο σχέδιο, παρά κάποια μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων στις γυναίκες με ανήλικα τέκνα και σε όσους ξεκίνησαν νωρίς τον επαγγελματικό τους βίο.

Στις 31 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ξεπεράσουν αυτόν τον αριθμό την Τρίτη.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μακρόν δεν έχει δείξει κανένα σημάδι υποχώρησης, λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν υγιή τα δημόσια οικονομικά, χρηματοδοτώντας παράλληλα άλλες προτεραιότητες, όπως η πράσινη μετάβαση.

Ορισμένες ρωγμές μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στην ενότητα που έχουν επιδείξει τα μεγαλύτερα συνδικάτα στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες. Το συνδικάτο CGT ζητά να συνεχιστούν απεργίες επ’ αόριστον στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι στο οποίο ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Berger, που συνήθως περιγράφεται ως πιο μετριοπαθής, δήλωσε ότι θα αντιταχθεί.

Τι αναμένεται την Τρίτη

  • Διακοπές στις πτήσεις, με την Air France να δηλώνει ότι θα πραγματοποιήσει 8 στις 10 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Η γαλλική αρχή πολιτικής αεροπορίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 20% έως 30% των πτήσεων λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
  • Οι απεργίες στην εθνική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών SNCF, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μία ημέρα, θα σημάνουν ότι μόνο 1 στα 5 τρένα υψηλής ταχύτητας θα εκτελούν δρομολόγια κατά μέσο όρο.
  • Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες Eurostar και Thalys που συνδέουν το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ θα κόψουν το ένα τρίτο των δρομολογίων.
  • Οι οδηγοί φορτηγών δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο κίνημα, πλήττοντας τις παραδόσεις.
  • Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν αυτό το Σαββατοκύριακο και μείωσαν την παραγωγή των πυρηνικών αντιδραστήρων πρόκειται να συνεχιστούν.
  • Οι δάσκαλοι θα απεργήσουν επίσης, κλείνοντας ορισμένα σχολεία.
  • Η συνταξιοδοτική νομοθεσία εξετάζεται από τη Γερουσία μέχρι τις 12 Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares