Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Παραοικονομία και παρεμπόριο….

Η παραοικονομία και το παρεμπόριο αποτελούν διαχρονικά τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας.


Συγκεκριμένα το μέγεθος της στην χώρα μας έφτασε στο 21% του ΑΕΠ το 2018, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 12,8%.

Το φαινόμενο της παραοικονομίας είναι γνωστό σε όλους καθότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα ωθεί τους ελευθέρους επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή προκειμένου να επιβιώσουν. Αυτό σε συνδυασμό με το παρεμπόριο το οποίο οργιάζει στο Κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα, έξω από Πανεπιστήμια, έξω από γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ έχει ώς συνέπεια να χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Όποιος θέλει πουλάει ότι θέλει. Όλα στη «μαύρη» αγορά!

Και όμως στην Ελλάδα έχουμε 3.500 φορολογικούς νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι το πρόβλημα τελικά δεν είναι η νομοθεσία αλλά η εφαρμογή των νόμων. Ένα απλό φορολογικό σύστημα σαν αυτό που προτείνει η Ελληνική Λύση στο πρόγραμμα της θα γέμιζε ταμεία του κράτους, εν αντιθέσει με τώρα, που το Ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο χάνει 16 δις από την παραοικονομία. Ποσό δηλαδή που θα υπερκάλυπτε τις δημόσιες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις!!

Του Νικόλαου Πολίτη -Δικηγόρος

Shares