Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023

Πάπας Φραγκίσκος: Πρότεινε συνάντηση στη Μόσχα με τον Πατριάρχη

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρότεινε να συναντηθεί με τον ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού της πτήσης του ποντίφικα σε ένα από τα μεγάλα αεροδρόμια της Μόσχας


Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας προσφέρθηκε να συναντηθεί με τον Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλο στη Μόσχα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Μογγολία αργότερα φέτος, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επιβάρυνε τις σχέσεις μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρότεινε να συναντηθεί με τον ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού της πτήσης του ποντίφικα σε ένα από τα μεγάλα αεροδρόμια της Μόσχας, σύμφωνα με τα σχόλια που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ο Λεονίντ Σεβαστιάνοφ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Ένωσης Παλαιών Πιστών.

Η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε μια “ουδέτερη” τοποθεσία καθώς ο Πάπας ταξιδεύει στη Μογγολία για μια προγραμματισμένη επίσκεψη ή καθώς επιστρέφει στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε το Tass. Αλλά ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν έχει ακόμη απαντήσει, δήλωσε ο Σεβαστιάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα στο Newsweek, εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας δήλωσε: “Μια συνάντηση είχε προγραμματιστεί για πέρυσι τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί νέος τόπος και χρόνος”.

Η εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία έχει πλήξει τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Αγίας Έδρας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου και είναι ένας υψηλού προφίλ σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εμφανιστεί να καταδικάζει την εισβολή σε αρκετές ομιλίες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Μάιο του 2022, ο Πάπας δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera ότι ο Κύριλλος “δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν”.

“Τέτοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα απαραίτητος αυτή τη στιγμή”, ανταπάντησε το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Πίσω στο 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των ξεχωριστών κλάδων του χριστιανισμού εδώ και σχεδόν μια χιλιετία.

Είχε διατυπωθεί η πρόταση οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες να συναντηθούν στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο του 2022, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος αργότερα ανέστειλε τα σχέδια. Ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι “τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών” είχαν καταστήσει δύσκολη τη διοργάνωση, ανέφεραν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το Reuters.

“Ο Πάπας προτείνει, για να μην αναβληθεί, να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Κύριλλο σε ένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας, στο Ντομοντέντοβο ή στο Βνούκοβο, όταν πετάξει για τη Μογγολία. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανεφοδιαστεί σε ένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας”, δήλωσε ο Σεβαστιάνοφ.

“Το αεροδρόμιο θεωρείται ζώνη διέλευσης, ουδέτερη, αυτό δεν θα προκαλούσε αντιδράσεις από εκείνους που αντιτίθενται στην επίσκεψη του ποντίφικα στη Ρωσία”, δήλωσε ο Σεβαστιάνοφ.

“Εάν υπάρξει ανταπόκριση από τον πατριάρχη, τότε μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στο δρόμο του Πάπα προς τη Μογγολία. Ή κατά την επιστροφή στις 4 Σεπτεμβρίου”, συνέχισε ο Σεβαστιάνοφ.

Ο Κύριλλος είπε σε παπικό απεσταλμένο στα τέλη Ιουνίου ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Καθολική Εκκλησία θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποτρέψουν “τις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις και να υπηρετήσουν την υπόθεση της ειρήνης και της δικαιοσύνης”.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares