Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πάνω από 600 κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια το Σεπτέμβριο – Φυσιολογική μείωση στις αεροπορικές θέσεις

Με Αύγουστο αναμένεται να μοιάζει ο Σεπτέμβριος αφού τόσο οι προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια, όσο και οι προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα λιμάνια της Μυκόνου, της Σαντορίνης και του Πειραιά είναι εκείνα που θα υποδεχθούν τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πορεία που ακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε σχέση με πέρυσι, που το κλάδος της κρουαζιέρας εκκίνησε ξανά, οι αριθμοί των προσεγγίσεων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις διπλάσιοι, ενώ και σε σχέση με το 2019, οι αυξήσεις ξεκινούν από 10% και φτάνουν και στο 30%.

Την ίδια ώρα οι προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό για τα ελληνικά αεροδρόμια για τον επόμενο μήνα, παρουσιάζουν μικρές μειώσεις, απολύτως φυσιολογικές για τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου.

Πιο αναλυτικά, το λιμάνι του Πειραιά αναμένει 96 κρουαζιερόπλοια για το Σεπτέμβριο, ενώ οι αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματισθεί για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μέχρι και τις 18 του μήνα και από 37 χώρες, ανέρχονται σε περίπου 700.000. Σύμφωνα με το recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, σε εβδομαδιαία βάση το Σεπτέμβριο έχουν προγραμματισθεί 237.000 θέσεις, δέκα χιλιάδες μόλις λιγότερες από αυτές που ήταν στην καρδιά του Αυγούστου. Οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί, είναι εκείνοι που έχουν τα μεγαλύτερα νούμερα για την Αθήνα.

Η Μύκονος αναμένεται να υποδεχθεί στο λιμάνι της τον επόμενο μήνα 106 κρουαζιερόπλοια, αντί 60 πέρυσι και άλλα 86 τον Οκτώβριο. Το νησί των ανέμων σπάει τα ρεκόρ του φέτος, όσον αφορά την κρουαζιέρα, όμως στις αφίξεις δείχνει έντονα σημάδια εποχικότητας. Οι προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό καταγράφουν σημαντική κάμψη σε σχέση με τον Αύγουστο και μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη ανέρχονται σε περίπου 86.000. Την εβδομάδα από 12-18 Σεπτεμβρίου οι θέσεις για τη Μύκονο είναι 23.000 ενώ στα μέσα Αυγούστου την ίδια εβδομάδα ξεπερνούσαν τις 39.000.

Η Σαντορίνη συνεχίζει την πορεία της «στα αστέρια», αφού για το Σεπτέμβριο θα υποδεχθεί 105 κρουαζιερόπλοια και τον Οκτώβριο 98. Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό είναι μειωμένες σε σχέση με τον Αύγουστο και φτάνουν μέχρι τις 18/9 τις 115.000, με κύριες αγορές την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Το Ηράκλειο αναμένει να υποδεχθεί 30 κρουαζιερόπλοια τον επόμενο μήνα, ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις του αεροδρομίου του για το οποίο έχουν προγραμματισθεί σχεδόν 400.000 θέσεις από το εξωτερικό, με πραγματικά μικρή μείωση σε σχέση με τον εξαιρετικό Αύγουστο που ζει το νησί.

Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να έχει στον προγραμματισμό της σταθερά περίπου 55.000 αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό κάθε εβδομάδα του Σεπτέμβρη, ενώ την πόλη θα προσεγγίσουν μόλις 10 κρουαζιερόπλοια.

Η Ρόδος συνεχίζει την καλή της ανοδική πορεία σε όλους τους τουριστικούς τομείς. Το λιμάνι της θα υποδεχθεί το Σεπτέμβριο 56 κρουαζιερόπλοια, ενώ και οι προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό είναι σχεδόν 300.000 μέχρι και τις 18/9, ελάχιστα λιγότερες σε εβδομαδιαία βάση σε σχέση με τον Αύγουστο.

Το λιμάνι της Κέρκυρας θα προσεγγίσουν το Σεπτέμβριο 55 κρουαζιερόπλοια και οι θέσεις από το εξωτερικό για το νησί μέχρι τις 18 του μήνα είναι περίπου 220.000 κυρίως από Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία.

Ακόμη το Σεπτέμβριο, το λιμάνι στο Κατάκολο θα επισκεφτούν 32 κρουαζιερόπλοια, στα Χανιά 18, στο Ρέθυμνο 2, στην Κεφαλονιά 22 και στην Πάτμο 30.

Shares