Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022

Πανηγυρική νίκη του Σάντις στη Φλόριντα

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις φάνηκε να οδεύει προς μια συντριπτική νίκη επί του Δημοκρατικού αντιπάλου του, ενισχύοντας τις πιθανότητές του να αμφισβητήσει επιτυχώς τον Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για το 2024.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα της νύχτας των εκλογών της Φλόριντα έθεσαν τον 44χρονο DeSantis πάνω από 20 μονάδες μπροστά από τον Δημοκρατικό Charlie Crist — ένα περιθώριο σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ψήφων, με τα ψηφοδέλτια να καταμετρώνται ακόμη.

«Χάρη στη συντριπτική υποστήριξη του λαού της Φλόριντα, όχι μόνο κερδίσαμε την επανεκλογή, αλλά ξαναγράψαμε τον πολιτικό χάρτη», είπε ο Ντε Σάντις στην Τάμπα σε μια νικητήρια ομιλία που επευφημούσαν οι υποστηρικτές.

Χαιρετίζοντας τη «συντριπτική νίκη» του, ο κυβερνήτης άσκησε έντονη κριτική στην «ατζέντα της αφύπνισης» των φιλελεύθερων πολιτικών.

“Έχουμε αγκαλιάσει την ελευθερία. Διατηρήσαμε τον νόμο και την τάξη, έχουμε προστατεύσει τα δικαιώματα των γονέων. Σεβαστήκαμε τους φορολογούμενους μας και απορρίπτουμε την ξύπνια ιδεολογία”, είπε ο DeSantis.

“Πολεμάμε το ξύπνημα στο νομοθετικό σώμα, πολεμάμε το ξύπνημα στα σχολεία, πολεμάμε το ξύπνημα στις εταιρείες. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ, μα ποτέ στον ξύπνιο όχλο. Η Φλόριντα είναι όπου το ξύπνημα πηγαίνει για να πεθάνει.”

Ενώ ο DeSantis δεν έχει δηλώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος, σαφώς διατηρεί τις επιλογές του ανοιχτές, αρνούμενος να δεσμευτεί να υπηρετήσει μια πλήρη δεύτερη θητεία ως κυβερνήτης.

Ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο τις προοπτικές του πιθανού προεδρικού αντιπάλου του, λέγοντας στο Fox News μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία ότι εάν ο ΝτεΣάντης είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, “θα μπορούσε να βλάψει πολύ άσχημα τον εαυτό του. Πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να κάνει κακό στον εαυτό του”.

«Πιστεύω ότι θα έκανε λάθος, νομίζω ότι δεν θα άρεσε στη βάση», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για το κόμμα».

Ο DeSantis κέρδισε την εθνική προσοχή για την αντίθεσή του στα αυστηρά μέτρα που στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του Covid-19 και έχει γίνει ο ίδιος φορέας της συντηρητικής αντίδρασης στην αυξανόμενη ανοχή για τα δικαιώματα LGBTQ.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα υπέγραψε επίσης μια απαγόρευση 15 εβδομάδων για τις αμβλώσεις σε νόμο νωρίτερα αυτό το έτος, εντάσσοντας σε μια εθνική πίεση των συντηρητικών για περιορισμό των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Σε μια άλλη έκκληση προς τη σκληροπυρηνική συντηρητική πολιτική, έστειλε δεκάδες μετανάστες χωρίς έγγραφα με αεροπλάνο στο πλούσιο Martha’s Vineyard στη Μασαχουσέτη — μια κίνηση που πυροδότησε μια ομαδική αγωγή εναντίον του στην πολιτεία που ηγούνται οι Δημοκρατικοί.

Ο Crist, 66 ετών, υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Φλόριντα από το 2007 έως το 2011 ως Ρεπουμπλικανός, αλλά αργότερα άλλαξε κόμμα, κέρδισε τις εκλογές στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ως Δημοκρατικός προτού παραιτηθεί και συνεχίσει την υποψηφιότητά του ως κυβερνήτης.

Πηγή: barrons.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares