Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πανελλήνιες 2019! Αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ….

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισακτέοι κατά το 2019-2020 θα είναι περισσότεροι σε σύγκριση τις με τους φετινούς που ήταν περίπου 75.000


Την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος σε σχέση με το 2018 αναμένεται να ανακοινώσεις το αργότερο έως αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισακτέοι κατά το 2019-2020 θα είναι περισσότεροι σε σύγκριση τις με τους φετινούς που ήταν περίπου 75000.

Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σε προεκλογικό φόντο θα οδηγήσουν την πλειονότητα των υποψηφίων σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα καθώς οι τελειόφοιτοι αναμένεται να κυμανθούν στις 85.000.

Ήδη από πέρυσι το υπουργείο Παιδείας είχε κάνει μία μεγάλη αύξηση εισακτέων σε σχέση με το 2017, οπότε φέτος και λόγω προεκλογικής περιόδου ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να ξεπεράσει τους 76.000 δηλαδή στην ουσία όσοι είναι οι φετινοί απόφοιτοι λυκείου, που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία.

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι γρίφος για δυνατούς λύτες καθώς αν και μέσα Μαΐου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ο αριθμός των εισακτέων ενώ το Μηχανογραφικό Δελτίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επέλεξε την Μεγάλη Εβδομάδα για την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο να τρέχουν και να μη φθάνουν καθώς έως τα τέλη του μήνα τουλάχιστον πρέπει όλα να είναι έτοιμα.

Επίσης, η χαοτική κατάσταση μεγενθύνεται καθώς δεν έχει δοθεί απάντηση με ποιο σύστημα θα εξετασθούν όσοι πάρουν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και δεν εισαχθούν σε κάποιο τμήμα που επιθυμούν και θέλουν να συμμετάσχουν και πάλι στην διαδικασία.

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα σημάνει το πρώτο κουδούνι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, εκείνους των Γενικών Λυκείων. Στο υπουργείο Παιδείας τρέχουν και δεν προλαβαίνουν καθώς το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας που ψηφίστηκε την Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή δημιούργησε στην ουσία ένα τελείως νέο “τοπίο” στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κατ επέκταση στο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι.

Ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας του νέου Μηχανογραφικού Δελτίου με τα 100 νέα τμήματα είναι οτι μέσα στις αργίες του Πάσχα πολλοί εκπαιδευτικοί ενημερώνονταν για τη συμπλήρωση των Μηχανογραφικών.

Τον βαθμό δυσκολίας ανεβάζει οτι παραμένει άγνωστος ο αριθμός εισακτέων . Οπως έλεγαν όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το υπουργείο δημιουργεί έναν “γρίφο” καθώς ιδρύονται ή αναβαθμίζονται τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ την ίδια ώρα “πανεπιστημιοποιούνται” πολλά ΤΕΙ όπως το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ΤΕΙ Κρήτης.

Πολλές ”ανορθογραφίες” στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης. Και τονίζει οτι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα γίνει με αυτούς που θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις την ερχόμενη χρονιά ενώ οι κοινές σχολές, όπως τα Παιδαγωγικά από όλα επιστημονικά πεδία δημιουργεί ανισότητες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται αλαλούμ στην κίνηση των βάσεων καθώς στην ουσία εφέτος πολλά πανεπιστημιακά τμήματα είναι τμήματα των ΤΕΙ που μόλις “πανεπιστημιοποιήθηκαν” με το νομοσχέδιο. Οπως λένε όσοι ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις “ τη μία χρονιά κάποιο τμήμα θα είναι ελεύθερης εισαγωγής και την άλλη όχι , οπότε οι διαφορές ανάμεσα στους φοιτητές δύο ετών θα είναι μεγαλες”. Επίσης, δυσκολότερα θα γίνεται η αντιστοίχηση σχολών για μετεγγραφές . Οι υποψήφιοι πάντως καλούνται να επιλέξουν σχολές, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων δεν γνωρίζουν.

‘Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό όπου θα υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα” ανακοίνωσε με …υπερηφάνια το υπουργείο Παιδείας ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ Π.Μήτκας τόνισε ότι” ο vέos νόμος αποτελεί μια στρατηγική ήττα της αριστείας και του αυτοδιοίκητου του ελληνικού πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι πανεπιστημιοποιούνται με συνοπτικές

διαδικασίες δεκάδες τμήματα”. Και εστίασε στην αγωνία για τις μετεγγραφές δηλώνοντας οτι“ αν δεν αλλάξει το σύστημα το ΑΠΘ από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα πλημμυρίσει φοιτητές. Δεν μπορεί να εισάγονται 150 φοιτητές σε μία σχολή περιφερειακού πανεπιστημίου και οι120 να φεύγουν με μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα” υπογράμμισε.

 

πρωτο θεμα

Shares