Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ κι ΑΡΓΟ το Ιντερνετ στην Ελλάδα – Η Κυβέρνηση ακούει;

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ίντερνετ παραμένει από τα πιο αργά δίκτυα παγκοσμίως, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Πολύ χαμηλή η διείσδυση των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα.

 

 

Το ελληνικό ίντερνετ παραμένει στα χαμηλά στρώματα παγκοσμίως καθώς αποτελεί από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη ενώ οι ταχύτητές του είναι από τις χαμηλότερες παγκοσμίως, με την χώρα να μένει πολύ πιο πίσω από τους βαλκάνιους γείτονές της.

 

Ελλάδα: Η ταχύτητα του internet βελτιώθηκε μέσα στο 2022

Η Ookla, η εταιρία που συντηρεί τη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα δοκιμών ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, το πασίγνωστο Speedtest, έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας τα τελικά της δεδομένα για το 2022.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Global Index, η μέση ταχύτητα internet στην Ελλάδα τόσο για τις σταθερές συνδέσεις όσο και για τα mobile δίκτυα των κινητών έχει βελτιωθεί πολύ μέσα στον τελευταίο χρόνο. Ειδικότερα, διαμορφώνεται ως εξής:

Η μέση ταχύτητα internet στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022:

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για το 2022, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα ανέρχεται σε 43.38 Mbps για το Download και σε 7.09 Mbps για το Upload. Το latency ανέρχεται στα 13 ms.

Σε σχέση με το 2021 η αύξηση είναι τεράστια. Συγκεκριμένα, το Δεκεμβρίου του 2021 η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα ανερχόταν σε μόλις 33.03 Mbps. Όπως φαίνεται, λοιπόν, το 2021 ήταν η χρονιά που οι περισσότεροι άφησαν στο παρελθόν τις ADSL συνδέσεις που κρατούσαν τον μέσο όρο μας κοντά στο όριο των 24 Mbps. Πλέον οι περισσότεροι Έλληνες φαίνεται πως έχουν τουλάχιστον VDSL 50 Mbps γραμμή, αφού προς τα εκεί τείνει ο μέσος όρος.

Η μέση ταχύτητα mobile internet στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022:

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για το 2022, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα μέσω mobile δικτύων ανέρχεται σε 61.67 Mbps για το Download και σε 12.91Mbps για το Upload. Το latency ανέρχεται στα 23 ms.

Σε σχέση με το 2021 η αύξηση είναι και πάλι μεγάλη. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2021 η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet στην Ελλάδα μέσω mobile δικτύων ανερχόταν σε 51.42 Mbps. Πέρα από μια πτώση τον Αύγουστο -που ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερες δοκιμές έγιναν από νησιά και χωριά καθώς πολλοί πήγαν διακοπές- η ταχύτητα των mobile δικτυών στην Ελλάδα είχε ανοδική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Πως συγκρίνεται το internet στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο;

Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη του Speedtest, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 93. Τον Δεκέμβριο του 2021 βρισκόμασταν στη θέση 91. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που η μέση ταχύτητα έχει αυξηθεί σημαντικά, δε συμβαδίζουμε με τον ρυθμό αύξησης που παρατηρείτε σε άλλες χώρες.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις χώρες που βρίσκονται κοντά μας στα charts.

Πως συγκρίνεται το mobile internet στην Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο;

Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη του Speedtest για τα mobile δίκτυα, η Ελλάδα τα πηγαίνει περίφημα και βρίσκεται στη θέση 29, σκαρφαλώνοντας τρεις θέσεις σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 που είχαμε «τερματίσει» στη θέση 31.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές από τις χώρες που βρίσκονται κοντά μας στα charts.

Graphic image of Euro index of cost of broadband

 

Σύμφωνα με έρευνα της ComparetheMarket, η Ελλάδα αποτελεί την 15η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη για πρόσβαση στο ίντερνετ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην 49η θέση με το κόστος για ευρυζωνική σύνδεση να είναι 32,97 ευρώ το μήνα.

Η κατάταξη αφορά για συνδέσεις από 60 Mbps και πάνω, με την Ελλάδα να είναι πιο ακριβή από τους βαλκάνιους γείτονες της όπως την Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, τη Β. Μακεδονία, Κόσοβο, Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κροατία. Παράλληλα είναι πιο ακριβή και από χώρες όπως η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν που βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη.

Graphic map of Europe with rank of top 10 Wifi connectivity countries and last 10

 

businessdaily kostos internet

Στην κορυφή της λίστας με τις ακριβότερες συνδέσεις παγκοσμίως βρίσκεται η Αιθιοπία με το κόστος σύνδεσης να ανέρχεται στα 363.99 ευρώ το μήνα, περισσότερο από δέκα φορές υψηλότερα από την Ελλάδα. Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν αποκλειστικά χώρες από Αφρική και Μέση Ανατολή, όπως Κατάρ, Ζιμπάμπουε και Ομάν, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και οι ΗΠΑ με κόστος 56,79 ευρώ.

Η φθηνότερη πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ είναι στην Ουκρανία με κόστος μόλις 5,22 ευρώ το μήνα. Ακολουθεί η Ρωσία με 5,94 ευρώ και η Ρουμανία με 7,46 ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Μολδαβία με κόστος 8,67 ευρώ και η Ινδία, που είναι μόνη χώρα της πεντάδας που βρίσκεται εκτός Ευρώπης, με κόστος 8,84 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares