Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Παναγιωτόπουλος-Στεφανής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Δώστε λεφτά για τις ΕΔ»: Επιστολές προς το οικονομικό επιτελείο….

Οι ΕΔ και το προσωπικό κάνουν τα πάντα για να κρατηθεί το αξιόμαχο στο υψηλότερο επίπεδο και το καταφέρνουν. Αυτό όμως δεν αρκεί.Η Τουρκία έχει περάσει σε άλλο στάδιο και πλέον ενισχύει την άμυνά της με εγχώρια οπλικά συστήματα. Ένα τεράστιο παράδειγμα είναι τα UAV. Φθηνά και απειλητικά την ίδια στιγμή.

Η Ελλάδα λοιπόν, όχι μόνο πρέπει να αγοράσει νέα συστήματα, όπως για παράδειγμα νέες φρεγάτες και νέα μαχητικά, αλλά θα έπρεπε να ενισχύσει και την εγχώρια βιομηχανία

Με έξυπνα όπλα και οικονομικά, καλύπτει όλες τις ανάγκες. Πριν λίγες ημέρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ετοιμότητα και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας.

Θετικά και αισιόδοξα χαρακτηρίζονται τα νέα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής έδωσε τα κεντρικά στίγματα των πολιτικών που θα ακολουθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ

Στον τομέα των εξοπλιστικών συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της ΠΑ. Για το ΠΝ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «προχωρούμε σε προμήθεια νέων φρεγατών». Οι πληροφορίες του γράφοντος αναφέρουν πως μέχρι τέλος του 2019 ή αρχές του 2020 θα έχει συναφθεί η σύμβαση για τις δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες. Ο ΥΦΕΘΑ με διακλαδική αντίληψη και όραμα αναγνωρίζει πως το ΠΝ αποτελεί τη πρώτη προτεραιότητα. Σε άριστη συνεργασία με τον ΥΕΘΑ και τον πρωθυπουργό έχει δρομολογήσει ήδη σημαντικές εξελίξεις στη κατεύθυνση να αποκτηθούν οι δύο υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες.

Σημαντικά όλα αυτά, αλλά θα πρέπει και ο Πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο να δώσει μεγαλύτερη βοήθεια.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Επιστολές προς τους «τσάρους» της ελληνικής οικονομίας απέστειλαν την εβδομάδα που πέρασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, με τις οποίες όχι απλώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κρίσιμα ζητήματα που έχουν φρενάρει στο υπουργείο οικονομικών, αλλά ζητούν άμεση εξέταση όλων των θεμάτων της Εθνικής Άμυνας.

Με τις επιστολές τους ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ζητούν όχι να εξεταστεί αλλά να υπάρξει ουσιαστική αύξηση στο ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που υπάρχουν σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία.

Οι δυο πολιτικοί άνδρες του υπουργείου γνωρίζοντας ότι τα γραπτά μένουν, τα γνωστοποιούν με αυτό τον επίσημο κατά μια έννοια τρόπο, προς τους αρμοδίους ώστε να παρθούν άμεσες αποφάσεις και μέτρα υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρει το hellasjournal.com

Η μια επιστολή απευθύνεται προς τον Χρήστο Σταϊκούρα από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και η δεύτερη έχει παραλήπτη τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, υφυπουργό αρμόδιο για την δημοσιονομική πολιτική. Το πρόβλημα με το προσωπικό… Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτός των θεμάτων που αφορούν προγράμματα τα οποία πρέπει να είχαν ήδη τρέξει, εξηγούν στις επιστολές τους πως στην αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού πρέπει πάση θυσία να υπολογιστούν νέες θέσεις για Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης.

Μπορεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να θέλουν πολύ περισσότερο έναν θεσμό όπως ήταν οι Επαγγελματίες Οπλίτες, όπου πλέον έχουν να γίνουν τέτοιες προσλήψεις από το 2005, όμως η δημοσιονομική κατάσταση φαίνεται πως ακόμη δεν επιτρέπει πολλά «ανοίγματα» παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες στην Εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα.

Ειδικά ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής από τότε που κρατούσε τα ηνία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, είχε προτείνει προς την πολιτική ηγεσία την άμεση πρόσληψη αν όχι Επαγγελματιών Οπλιτών, έστω Βραχείας Ανακατάταξης. Στόχος του κου. Στεφανή τότε ως Α’ ΓΕΣ ήταν να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε προσωπικό κυρίως στις Ειδικές Δυνάμεις αλλά και σε νοσηλευτές διότι τα Στρατιωτικά νοσοκομεία σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν αν όχι υποστελεχομένα, σε οριακό σημείο.

 

hellasjournal

Shares