Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Παναγιωτόπουλος: Κάναμε αυτό που έπρεπε

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, έστειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακοινώνοντας τις υπογραφές των συμβάσεων για τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα Spike NLOS, εντός του μήνα.

Ο υπουργός Άμυνας μιλώντας στην Real FM, σημείωσε πως είναι «καθήκον και δουλειά του υπουργείου» η αμυντική διπλωματία και η αναβάθμιση του επιπέδου των Ενόπλων Δυνάμεων που «εκνευρίζει τον Ερντογάν».

«Γενικώς η Ελλάδα έχει εντείνει το αποτύπωμά της σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας αλλά και σε επίπεδο αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα γίνουν κι άλλα σ’ αυτά τα επίπεδα. Λυπάμαι αν εκνευρίζουν την Τουρκία. Αυτό είναι το καθήκον και η δουλειά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Άκουγα τον Ερντογάν που έχει προεκλογική περίοδο και αυτά πρέπει να πει, εκεί εντάσσεται η ρητορική του. Είπε μην μας ενοχλείτε να μην σας ενοχλούμε. Εμείς δεν ενοχλούμε κανέναν. Εμείς δεν είμαστε ταραχοποιός της περιοχής. Αυτό είναι η άποψη όλων και των εταίρων και των συμμάχων.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα Spike NLOS σημείωσε, «Έγινε μια αργόσυρτη διαπραγμάτευση για ένα σύνθετο οπλικό σύστημα που έχει εφαρμογή και σε οχήματα στρατού ξηράς και σε ελικόπτερα. Είναι τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές. Είναι σύστημα που έχουν ανάγκη οι ΕΔ, τις εισηγήσεις των επιτελείων ακούμε, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των υπογραφών.

Μέσα στον Ιανουάριο άντε αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε τελειώσει. Θα έχουμε υπογράψει τις συμβάσεις. Από εκεί και πέρα τρέχει ο χρόνος μετά τη συμβασιοποίηση για την παράδοση. Όπως είπα είναι ένα σύστημα που έχουν απόλυτη ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εκεί που υπήρχε η απόλυτη έρημος η μια διαπραγμάτευση διαδέχεται την άλλη. Αυτό φωνάζει από μόνο του. Δική μου υποχρέωση όσο πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο να το επικοινωνούμε και στον κόσμο».

 

Η απάντηση του υπουργού Άμυνας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τους εξοπλισμούς
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, «Κάναμε αυτό που έπρεπε να γίνει για τις ΕΔ. Δεν διακριθήκαμε μέσω αδράνειας αλλά υπερδραστηριότητας. Προτιμώ να λογοδοτήσω για την υπογραφή σε μια σύμβαση που έβαλα – αν και όλα έχουν γίνει διαφανώς – παρά για κάτι που δεν έκανα. Τελικά το πρόβλημα στο εξοπλιστικό της χώρας προκύπτει γιατί κάποιοι δεν έκαναν τίποτα, ενώ θα μπορούσαν. Δεν ήμασταν εμείς, αλλά αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο. Όσο έρχεται η προεκλογική περίοδος, αυτό θα το εξηγήσω με λεπτομέρειες. Όχι να μας εγκαλούν αυτοί που δεν έκαναν τίποτα, σε αυτούς που έφεραν κοσμογονία εξεγείροντας και τους γείτονές μας. Ο κόσμος βλέπει με πολύ ευνοϊκό μάτι όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια».

Aναφερόμενος επίσης, στα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων συμπλήρωσε, «Λύνουμε μια σειρά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εισάγουμε διατάξεις που βελτιώνουν τη λειτουργία της Εθνοφυλακής, παίρνουμε κάποια μέτρα για τους απόστρατους.

Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα για το προσωπικό, το νομοσχέδιο είναι στη διαβούλευση, έρχεται για ψήφιση 15 με 16 Ιανουαρίου στη Βουλή. Βλέπουμε τα σχόλια και ανάλογα μ’ αυτά που έχουν προκύψει θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε διατάξεις. Κάποια μεγάλα ζητήματα δεν θα λυθούν με αυτό το νομοσχέδιο.

 

Το ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται ένα νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο κέντρο της μέριμνας για το προσωπικό είναι το οικονομικό και η αποκατάσταση αδικιών, ώστε να μπορεί να είναι και ελκυστική υπόθεση η καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η νέα πρόταση αυτή για το νέο μισθολόγιο, θα έρθει σε διαβούλευση και με το ΥΠΟΙΚ, ώστε να καταλήξουμε σε τελικό σχέδιο.

Αυτό το νομοσχέδιο που φέρνουμε τώρα έχει κάποιες βελτιώσεις για την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων εν ενεργεία ή αποστράτων. Το μισθολογικό θέλει περισσότερη συζήτηση. Το ασφαλιστικό των ΕΠΟΠ. Αποστρατεύονται στα 50 αλλά παίρνουν σύνταξη αρκετά αργότερα. Θέλουν να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Αυτό το ζήτημα θα το αντιμετωπίσουν σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί μόνο να αποφασίσει κάτι το υπουργείο Άμυνας. Πρέπει να γίνει διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να δοθεί συνολική λύση. Θα το βρούμε μπροστά μας σε μερικά χρόνια, θα έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν είναι επικείμενο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

 

 

 

πηγή: cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares