Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Πάμε για γενική ”ανάφλεξη”: Ο Ράμα παραχωρεί στην Άγκυρα ναύσταθμο στον Αυλώνα – Ο τουρκικός στόλος στο Ιόνιο….

Σχέδιο στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας


Eίναι γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει σκοπό να μετατρέψει την Αλβανία σε μια ακόμη τουρκική στρατιωτική βάση κατά της Ελλάδος, με σκοπό ουσιαστικά την στρατηγική περικύκλωση της ελληνικής επικράτειας.

H Άγκυρα σταδιακά θέλει να δημιουργήσει μία ”τανάλια” γύρω από την Ελλάδα. Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ”ΕΣΤΙΑ” είναι ανησυχητικό και ελπίζουμε η Ελληνική Κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα.

Παρασκηνιακώς και μεθοδευμένα, όπως γράφει η εφημερίδα, η Αλβανία του Έντι Ράμα παραχωρεί στον Ταγίπ Ερντογάν ναύσταθμο στον Αυλώνα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον τουρκικό στόλο να αποκτήσει πρόσβαση στο Ιόνιο!

Η εφημερίδα αναλύει την στρατηγική περικυκλώσεως της Ελλάδας που επιχειρεί η Άγκυρα, αξιοποιώντας την επιρροή που διαθέτει στην κυβέρνηση των Τιρράνων, κάτι που εφόσον υλοποιηθεί θα επιτρέψει την δημιουργία ενός στρατηγικού προγεφυρώματος για τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Η συνεργασία Αλβανίας-Τουρκίας ενεργοποιείται ξανά και επιταχύνεται. Η Άγκυρα είχε χρηματοδοτήσει έργα ανακατασκευής του ναυστάθμου του Αυλώνα και προ δεκαετίας και, μάλιστα, οι δύο χώρες είχαν προχωρήσει και σε κοινά ναυτικά γυμνάσια

Η κίνηση εντάσσεται στη μακροχρόνια στενή αμυντική συνεργασία Τιράνων – Αγκυρας, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τούρκοι αξιωματικοί ανέλαβαν την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού κατά τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Η Τουρκία, στο πλαίσιο της άσκησης επιρροής στα Βαλκάνια, έχει επενδύσει στη σχέση αυτή και είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχει δωρίσει στην Αλβανία στρατιωτικό υλικό αξίας μεγαλύτερης των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ναυτική συνεργασία με την Αλβανία είναι ειδικού ενδιαφέροντος για την Τουρκία, καθώς της προσφέρει βάσεις ελλιμενισμού στην Αδριατική και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα στρατηγικής σημασίας στενά του Οτράντο. Ταυτόχρονα της παρέχει τη δυνατότητα παρουσίας εκτός από το Αιγαίο και στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας.

 

Κανείς όμως δεν βοηθάει χωρίς αντάλλαγμα και οι Τούρκοι ζήτησαν και πήραν φυσικά γη και ύδωρ από τον Ράμα.

Απώτερο σχέδιο τους μετά την κατασκευή της ναυτικής βάσης, δημιουργία αεροπορικής και χερσαίας βάσης τους στον Νότο της Αλβανίας με στόχο την υπερφαλάγγιση της ελληνικής επικράτειας από ΒΔ, το ίδιο θέλουν και στη Λιβύη, ενώ στη Συρία έχουν δημιουργήσει ήδη στρατιωτικές βάσεις με τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων

 

ΠΗΓΗ

 

 

Shares