Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Πακιστάν: Αντιμέτωποι στις επαναληπτικές εκλογές ο κυβερνητικός συνασπισμός του Πακιστάν και ο Ιμράν Χαν

Στην πολυπληθέστερη επαρχία του Πακιστάν, την Πουντζάμπ, διεξάγονται σήμερα ψηφοφορίες για αρκετές επαναληπτικές εκλογές που αποτελούν δοκιμασία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ μετά την εκδίωξη του Ιμράν Χαν τον Απρίλιο μετά από μια παρατεταμένη πολιτική μάχη.


Μια νίκη της Pakistan Tehreek-e-Insaf του Χαν θα δώσει στον πρώην ηγέτη την ανανεωμένη ώθηση να πιέσει την κυβέρνηση να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές, καθώς ο ίδιος επικαλείται τη λαϊκή υποστήριξη. Οι επόμενες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο του 2023.

Ο Χαν, πρώην αστέρας του κρίκετ, κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό — που αποτελείται από το Πακιστανικό Μουσουλμανικό Σύνδεσμο-Ναουάζ και το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν -ότι συνωμότησε με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις ΗΠΑ για να τον εκδιώξει, έναν ισχυρισμό που έχουν αρνηθεί.

Οι νίκες του κυβερνητικού συνασπισμού θα του έδιναν ώθηση να προωθήσει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Η χώρα εξασφάλισε δάνειο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσει τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα. Η συμφωνία θα βοηθήσει να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση από άλλους δανειστές.

“Αυτές οι επαναληπτικές εκλογές είναι ένα τεστ δημοτικότητας για την κυβέρνηση του Χαν και του Σαρίφ”, δήλωσε ο Ζαφάρ Ναουάζ Τζασπάλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Quaid-i-Azam στο Ισλαμαμπάντ. Το αποτέλεσμα “θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην ημερομηνία καθώς και στο αποτέλεσμα των επόμενων γενικών εκλογών”, είπε.

Το Πουντζάμπ βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κόμματος PTI μέχρι τον Απρίλιο, όταν ο τότε αρχηγός Σαρντάρ Ουσμάν Μπουζντάρ παραιτήθηκε, αφού το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο έθεσε θέμα δυσπιστίας κατά του Χαν. Ο μετέπειτα υποψήφιος του PTI για τη θέση αυτή ηττήθηκε, καθώς μια παράταξη μεταξύ των πολιτειακών βουλευτών του κόμματος ψήφισε αντ’ αυτού τον υποψήφιο του PML-N.

Στη συνέχεια, ο Χαν υπέβαλε με επιτυχία αίτηση στην Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν για την απομάκρυνση των βουλευτών της πολιτειακής συνέλευσης επειδή ψήφισαν παράνομα κατά της οδηγίας του κόμματος, αφήνοντας 20 έδρες κενές. Θα είναι μια στενή κούρσα, καθώς το κόμμα του Σαρίφ κατέχει σήμερα 165 έδρες, ενώ το PTI ελέγχει 163. Ο Σαρίφ ελέγχει τη συνέλευση με μέλη του συνασπισμού.

Η εκλογική μάχη έρχεται καθώς η χώρα της Νότιας Ασίας αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 13 ετών και καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται σε λιγότερο από δύο μήνες κάλυψης εισαγωγών. Η Moody’s Investors Service υποβάθμισε τις προοπτικές του Πακιστάν σε αρνητικές τον περασμένο μήνα.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Σαρίφ έλαβε αντιδημοφιλείς αποφάσεις για την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των φόρων, καθώς και για τη μείωση των δαπανών, προκειμένου να αναβιώσει το πρόγραμμα διάσωσης με το ΔΝΤ, το οποίο θα βοηθούσε τη χώρα να αποφύγει μια κατάσταση όπως αυτή της Σρι Λάνκα.

Η κυβέρνησή του πήρε ώθηση την περασμένη εβδομάδα με την πτώση των τιμών του πετρελαίου που επέτρεψε στους αξιωματούχους να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων πριν από την ψηφοφορία. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε το επίκεντρο των εκστρατειών για τις επαναληπτικές εκλογές των κυβερνώντων κομμάτων στο Παντζάμπ.

Η επαρχία αποτελεί πολιτικό προπύργιο για τον Σαρίφ, ο οποίος υπήρξε τρεις φορές επικεφαλής υπουργός της και ενδιαφέρθηκε έντονα για έργα υποδομής. Ο γιος του Hamza Shehbaz είναι ο νυν αρχηγός της Punjab.

Ο Χαν πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε όλο το Πακιστάν από τότε που εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος κόσμου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις επαναληπτικές εκλογές, ο Χαν προειδοποίησε για τα σχέδια της κυβέρνησης να νοθεύσει την ψηφοφορία και περιέγραψε την ψηφοφορία ως ευκαιρία να τερματιστεί η δυναστική οικογενειοκρατία και η επιρροή των ΗΠΑ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares