Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Παίρνει φωτιά η αγορά ομολόγων

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων παίρνει την ανιούσα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων στο β’ εξάμηνο του 2022

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019 σκαρφαλώνει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας, εν μέσω της σημαντικής επιδείνωσης στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, η οποία επηρεάζεται δυσμενώς από την ποσοτική σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη αναμένεται να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων -γνωστό ως APP- προλειαίνοντας το έδαφος για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, η οποία εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Με τον πληθωρισμό, άλλωστε, να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (8,1% τον Μάιο στην Ευρωζώνη), τα περιθώρια δράσης της Φρανκφούρτης είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Εξάλλου, η ΕΚΤ είναι η μοναδική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η οποία εξακολουθεί να έχει αρνητικά επιτόκια (-0,5% το επιτόκιο καταθέσεων).

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση των κρατικών ομολόγων παίρνει την ανιούσα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων στο β’ εξάμηνο του 2022. Ας μην ξεχνάμε ότι η Pimco «βλέπει» συνολική αύξηση 120 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους, με τον ανοδικό κύκλο να κορυφώνεται στις αρχές του 2024 (επιτόκιο καταθέσεων 1,75%).

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας, ενδεικτικά, σημειώνει άνοδο κατά 14 μονάδες βάσης και σκαρφαλώνει στο 3,88%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου) να κυμαίνονται στις 260 μονάδες βάσης.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Γηραία Ήπειρο. Το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας βρίσκεται στο 3,3%, της Ισπανίας στο 2,4%, της Κύπρου στο 2,5%, της Πορτογαλίας στο 2,4% και της Ιρλανδίας στο 1,8%.

Όσον αφορά τη Γερμανία, η οποία επί σειρά μηνών απολάμβανε αρνητικές αποδόσεις, η σημερινή απόδοση διαμορφώνεται στο 1,27%, το υψηλότερο επίπεδο από το μακρινό… 2014, δείγμα της έντασης του sell off στις αγορές ομολόγων.

Στο μεταξύ, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέων πιέσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, παράλληλα με τη ποσοτικής σύσφιγξη, η ΕΚΤ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο θα αφορά την προστασία των ομολόγων των υπεχρεωμένων χωρών.

Πηγή: newmoney.gr

Shares