Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Πάιατ: Η συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης είναι υποχώρηση από τη σταθερότητα…

Ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου…ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να την βοηθήσουν να προοδεύσει στην οικονομία, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πάιατ: Μεγάλης σημασία η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Παράλληλα, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει μια φανταστική ευκαιρία να αναδειχτεί το πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Πάιατ σημείωσε: «Πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία “δεμένη” με τη Δύση. Δεμένη με τη Δύση, δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις. Τέλος θέλω να σημειώσω αναφορικά με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ότι δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο».

Όσον αφορά τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας ο κ. Πάιατ αν και σημείωσε ότι δεν έχει δει το κείμενο, υπενθύμισε ότι η κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. «Κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας», δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.
iefimerida.gr

Shares