Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

”Πάγωσαν” οι Τούρκοι: “Προκλητική η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Προετοιμαστείτε για κρίση”…

Αιφνιδιασμός από την κίνηση-ματ της Αθήνας…

Την πρώτη αντίδραση είχαμε από τα τουρκικά ΜΜΕ για την συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Όπως είναι λογικό, τα ελεγχόμενα από τον Eρντογάν site, γράφουν πως πρόκειται για μία προκλητική κίνηση, η οποία ”στοχοποιεί” την Άγκυρα.

”Έπεσαν τελικά οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Πρόκειται για την απάντηση της Αθήνας στη συμφωνία ανάμεσα σε Άγκυρα και Λιβύη. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία θα προκαλέσει εντάσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.”

”Η επόμενη κίνηση της Ελλάδας θα είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο.” Μάλιστα είχαμε και δηλώσεις από τον Καλίν, ο οποίος δήλωσε η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει εκτός παιχνιδιού.

Ταυτόχρονα είχαμε και ένα εμπρηστικό άρθρο από τον δημοσιογράφο Mete Sohtaoglu, ο οποίος ανέφερε τα εξής: ”Είναι μία κίνηση η οποία θα προκαλέσει ακόμα και στρατιωτική ένταση κάτω από την Κρήτη!”

Mάλιστα οι Τούρκοι αναφέρονται και στο δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας. Η Αθήνα σχεδιάζει να βάλει στην εξίσωση και την Γαλλία, κάτι που προβληματίζει την Άγκυρα.

Τι γράφουν οι Τούρκοι:

”Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια αντίδρασης, αναλόγως με τον τρόπο και τον χώρο που θα κινηθεί η Τουρκία, όταν, όπως αναμένεται, στείλει ερευνητικό σκάφος σε κάποιο από τα οικόπεδα που διεκδικεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η Αγκυρα θα επιλέξει μια περιοχή ανοιχτά –και όχι στα έξι μίλια– της Κρήτης.

Η Αθήνα θα αντιδράσει με την αποστολή φρεγατών στην περιοχή, ενώ στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις –κυρίως με τη Γαλλία– ώστε τη συγκεκριμένη περίοδο να υπάρχει και διεθνής παρουσία στην περιοχή, ενδεχομένως στο πλαίσιο ασκήσεων. Επιπλέον, η Αθήνα προετοιμάζεται για τη μορφή που θα λάβει η τουρκική κινητικότητα στην πλευρά που, με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, «ανήκει» στη Λιβύη, δηλαδή στα νότια της Κρήτης.

Μετά και τις κοινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ από την Αγκυρα την περασμένη Πέμπτη, κατέστη σαφές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα επίκεινται έρευνες και στα νότια της Κρήτης. Μάλιστα, με βάση το χρονοδιάγραμμα των ερευνών της ΤΡΑΟ, είναι σαφές ότι ήδη από τον Αύγουστο θα είναι διαθέσιμα για έρευνες τόσο το «Μπαρμπαρός» όσο και το «Ορούτς Ρέις».”

Ότι και να λένε οι Τούρκοι, γνωρίζουν καλά πως δεν μπορούν να τα βάλουν με τις Ελληνικές ΕΔ. Η χώρα μας δεν είναι Συρία και Λιβύη. Ακόμα και εκεί όμως, ο Ερντογάν δεν στέλνει στρατιώτες, αλλά μισθοφόρους!

Δείτε τα δημοσιεύματα:

 

pentapostagma.gr/Α.Μουντζουρούλιας

Shares