Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Παγώνη: Πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες – Θα κάνουμε και 3η δόση εμβολίου;

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, των εμβολιασμών αλλά και πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (10/5) η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, σημείωσε ότι δεν ανησυχεί καθώς – όπως είπε – «δώσανε εξετάσεις από τον Σεπτέμβριο».Η κ. Παγώνη ανέφερε ότι οι θάνατοι που οφείλονται στις επιπλοκές του κορονοϊού έχουν αρχίσει να μειώνονται, ενώ τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι στα -9. Επίσης, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών πρότεινε να διευρυνθεί τουλάχιστον μέχρι την μία ώρα, τα μεσάνυχτα το ωράριο της εστίασης γιατί όπως είπε δεν έχει σημασία να φεύγουν από το μπαρ και να μαζεύονται στις πλατείες ενώ επεσήμανε πως τα sms πρέπει να τελειώσουν γιατί κανένας δεν τα χρησιμοποιεί.

Σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca, η κ. Παγώνη είπε πως όποιος έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση υπάρχει η ποσότητα που είναι επαρκής για να γίνει και η δεύτερη δόση. Πρόσθεσε δε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ έχουν ήδη τονιστεί οι επιπλοκές που υπάρχουν με τα σπάνια περιστατικά των θρομβώσεων. Για τις εγκυμονούσες και όσες θέλουν να γίνουν μητέρες σημείωσε πως υπάρχει σύσταση να μιλήσουν με τους γυναικολόγους και να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Σεπτέμβριο «πετάμε» τις μάσκες

Αναφορικά με την μάσκες η ίδια τόνισε πως πιθανότατα θα τις βγάλουμε μετά τις 20/9 ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών και ότι υπολογίζεται μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να φτάσει το 75% που και τότε «πετάμε την μάσκα» όπως είπε ενδεικτικά. Παράλληλα τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με το περσινό.

Ποιοι ενδέχεται να κάνουν και 3η δόση

Σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων και το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης ανέφερε πως ελάχιστοι έκαναν παραπάνω μέρες πυρετό, ότι δεν σημαίνει τίποτα και ότι είναι θέμα οργανισμού. «Μικρό ποσοστό θα κάνει αυτές τις επιπλοκές», ενώ υπογράμμισε πως θα γίνει τρίτη δόση ίσως σε συγκεκριμένες ομάδες μετά τον Οκτώβρη και ότι θα εξαρτηθεί από παράγοντες κινδύνου και τα επιστημονικά δεδομένα.

Η κ. Παγώνη μεταξύ άλλων είπε πως νομίζει ότι τελειώσαμε με τα lockdown και ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να πει για 4ο κύμα με τα δεδομένα που έχει τώρα.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια επεσήμανε ότι προσωπικά πιστεύει ότι δεν έχουν πρόβλημα να ανοίξουν όπως τα σχολεία, πως ίσως η σκέψη της επιτροπής είναι να μην ανοίξουν όλα μαζί και ότι την επόμενη βδομάδα ίσως το συζητήσουν.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Shares