Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

”Παγώνει” η ροή χρημάτων προς τη χώρα μας – Ο Βελόπουλος προειδοποιούσε για το ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης….

Ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες αλλά καθώς φαίνεται η υλοποίηση του περίφημου ευρωπαϊκού ταμείου ανάπτυξης των 750 δις ευρώ περνάει δύσκολες ώρες.Παρότι στην Ελλάδα έχουν καλλιεργηθεί τεράστιες προσδοκίες για τα 32 δις ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο η σύσταση και η λειτουργία του Ταμείου έχει γίνει μήλο της έριδας μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου, Commission αλλά και κάποιων από τα κράτη μέλη.

Τελευταίο επεισόδιο είναι η επιμονή του Ευρωκοινοβουλίου να μην εγκρίνει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα την συμφωνία του Ιουλίου αν πρώτα δεν υπάρχουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την επιβολή του ψηφιακού φόρου που υπάρχει ως όρος με τις εισπράξεις του οποίου θα αποπληρωθούν τα δάνεια της ΕΕ για να εξασφαλίσει τα 390 δις που θα δοθούν σε επιχορηγήσεις σε κράτη μέλη.

Το δεύτερο καυτό θέμα είναι ότι τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν να είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του κράτους δικαίου – προϋπόθεση που ζήτησαν να αμβλυνθεί η Πολωνία και η Ουγγαρία, που βρίσκονται και οι δύο υπό έρευνα για παραβίαση των δημοκρατικών αρχών. Στην αρχική συμφωνία το θέμα είχε όντως «χαμηλώσει» αλλά κατ απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και των νομικών κανονισμών που έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν οι χρηματοδοτήσεις προς τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να έχουν ομόφωνη απόφαση με δύο κράτη μέλη να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ταμείο.

Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου για το πρόγραμμα είχε κρούσει από τις 10 του μήνα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο σε έκθεσή του για το πρόγραμμα τόνιζε ότι η δομή είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική και μάλιστα εκτιμούσαν ότι αν δεν αλλάξει η έγκριση των προγραμμάτων όλων των κρατών μελών θα πρέπει να αναμένεται μετά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και όχι ως το τέλος Απριλίου όπως είναι ο αρχικός σχεδιασμός.

Στο μεταξύ οι ίδιες οι υπηρεσίες της ΕΕ δείχνουν να δυσκολεύονται με τους φρενήρεις ρυθμούς που επέβαλαν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την συμφωνία του πακέτου των 750 δις ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που αναμένονταν σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους περί τα τέλη Αυγούστου έφτασαν σε όλα τα κράτη μέλη μόλις την περασμένη εβδομάδα. Παρότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει την προετοιμασία του προσχεδίου του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης δεν θα μπορούσε να το ολοκληρώσει χωρίς τα νομικά κείμενα από τις Βρυξέλλες τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μόνο κατά ένα μέρος και θα πρέπει να συμπληρωθούν.

Θυμίζουμε πως ο Κ.Βελόπουλος έχει στηλιτεύσει τα του Ταμείου Ανάκαμψης. Kυρίως τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης 

Αυτή την φορά καθυστερεί η Ευρώπη

Η καθυστέρηση στις διαδικασίες υλοποίησης του ταμείου έχει θορυβήσει την Γερμανική Προεδρία που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα και να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Η Ελλάδα η οποία ως γνωστό έχει εξασφαλίσει 32 δις ευρώ από το ταμείο, σε αυτήν την φάση αναμένει και την ολοκληρωμένη έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για να συμπληρώσει την πρόταση της. Η πρόταση θα πρέπει να σταλεί πάσει θυσία στις Βρυξέλλες ως τις 15 Οκτωβρίου με την ελπίδα να εγκριθεί ως το Απρίλιο.

Ωστόσο στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου που χειρίζονται το θέμα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία του όλους εγχειρήματος. Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας την Τρίτη (29/9) σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει ταχύτερα από άλλες χώρες τις διαδικασίες προετοιμασίας αλλά παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη καθυστερεί.

Μάλιστα τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα εκταμιευτούν προς την Ελλάδα τα πρώτα χρήματα από την πρωτοβουλία SURE για την προστασία της απασχόλησης που ήταν στο πακέτο των 540 δις που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Σε μια σχετικά πιο απλή διαδικασία η εκταμίευση πόρων χρειάστηκε έξι μήνες. Με το εξαιρετικά περισσότερο πολύπλοκο Ταμείο Ανάκαμψης τα πρόγραμμα γίνονται ακόμη χειρότερα.

Αν και η προσδοκία είναι η ροή των χρημάτων από το ταμείο προς την Ελλάδα να ξεκινήσει από τα μέσα του δευτέρου 6μήνου του χρόνου προς την Ελλάδα οι πιο ρεαλιστές περιμένουν το 2021 να εγγράψει από πόρους του Ταμείου ανάκαμψης μόνο την προκαταβολή του 10% που θα εισπράξουν όλες η χώρες και η Ελλάδα (περίπου 2 δις) όταν εγκριθεί το σύνολο των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης.

news247

Shares