Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό: Πρόβλεψη-ΣΟΚ για το εμβόλιο – Νέα κρούσματα στην ΕΕ…

52 νέοι θάνατοι μέσα σε 24 ώρες – Στα 78.064 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα…

Καθώς μεγαλώνει η λίστα θανάτου της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός COVID-19, μεγαλώνει και η παγκόσμια ανησυχία. Μάλιστα, η Ιταλία πλέον αποτελεί εστία κινδύνου για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς μόλις σε μία ημέρα εντοπίστηκαν κρούσματα που σχετίζονται με την Ιταλία σε πέντε διαφορετικές χώρες, οι τέσσερις στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η πέμπτη στην Αφρική.

Χθες Τρίτη, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 52 νέους θανάτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Εξάλλου καταγράφηκαν 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε έτσι σε 2.715 ως τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 78.064.

Όλοι οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης. Από τα νέα κρούσματα, στην επαρχία καταγράφηκαν τα 401. Τα σύνολα στη Χουμπέι ανέρχονται σε 2.615 νεκρούς εξαιτίας της επιδημίας και 65.187 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Ακόμη, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε ότι 2.422 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και βρήκαν από τα νοσοκομεία χθες, με το σύνολό τους να φθάνει τους 29.745.

ΗΠΑ: Σε 1,5 χρόνο το νωρίτερο, ενδέχεται να είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον Covid 19

Ένα πιθανό εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό ενδέχεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με τον ανοσιολόγος, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI) Α. Fauci.

Το νωρίτερο ωστόσο που θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό το εμβόλιο, αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, είναι σε έναν με ενάμιση χρόνο.

Ο άμεσος κίνδυνος από τον Covid-19 στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλός, διαβεβαίωσε η Δρ. A. Sucat, υψηλόβαθμο στέλεχος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν
τίθεται πλέον ζήτημα για το «αν» θα υπάρξει πανδημία του νέου κοροναϊού, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό και πόσοι άνθρωποι θα προσβληθούν.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) S. Han, εξέφρασε τον φόβο ότι μια επιδημία θα διατάρασσε την αλυσίδα εφοδιασμού με ιατροφαρμακευτικό υλικό στις ΗΠΑ, προκαλώντας ελλείψεις. Ενδέχεται, για παράδειγμα να παρουσιαστούν ελλείψεις στον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, εξήγησε.

Αναπόφευκτη η επέλαση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

«Τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την εξάπλωση σε άλλες χώρες, αύξησαν κατακόρυφα τις ανησυχίες και την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει εξάπλωση και εδώ», δήλωσε η Δρ. Nancy Messonier, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 25/2.

«Αναμένουμε την εξάπλωση και στις ΗΠΑ» ανακοίνωσε η Messonier, προσθέτοντας πως, «το ζήτημα δεν είναι αν αυτό θα συμβεί πια, αλλά […] το πότε, πόσο σοβαρή θα είναι επιδημία και πόσοι άνθρωποι στη χώρα θα νοσήσουν σοβαρά», καταλήγοντας, «θα διατηρήσουμε, όσο είναι πρακτικό, μια διττή προσέγγιση [στην οποία] θα συνεχίσουμε τα μέτρα για τη συγκράτηση της ασθένειας αλλά θα χρησιμοποιήσουμε και στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων». «Η αναστάτωση στην καθημερινότητα μας μπορεί να είναι σοβαρή», σχολίασε.

Οι επιχειρήσεις, τα σχολεία και οι οικογένειες θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν την πιθανότητα να αναστατωθούν οι ζωές όλων αν αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός στις αμερικανικές κοινότητες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάλεσαν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε πολλές άλλες χώρες.

Η προειδοποίηση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στην τακτική που ακολουθούσαν μέχρι τώρα τα CDC, τα οποία είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να σταματήσουν τον Covid-19 ώστε να μην μπει στη χώρα και έθεταν σε καραντίνα πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Alex Azar, καταθέτοντας σε μια υποεπιτροπή της Γερουσίας, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό, κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας, αφού πρότεινε περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου του.

“Μολονότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός, υπάρχει πλέον εξάπλωση σε ορισμένες χώρες, εκτός της Ασίας, κάτι που είναι βαθιά ανησυχητικό”, είπε ο Azar, αναφέροντας τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στο Ιράν και την Ιταλία. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, σημείωσε ότι οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Ο Kudlow είπε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες, όμως δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Ο κορωνοϊός απειλεί με ακύρωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Το «φάντασμα» του κορωνοϊού πλανάται απειλητικά πάνω από την Ιαπωνία, όχι μόνο για τους ασθενείς και τα θύματα που θα επιφέρει, αλλά και για τους Ολυμπιακούς αγώνες που φιλοξενεί το Τόκιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020.

Μπορεί προ δεκαημέρου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να είχε ανακοινώσει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου, θα διεξαχθούν κανονικά, οι αρχές της Ιαπωνίας τηρούν στάση αναμονής και επαγρύπνησης ως προς τι μέλλει γενέσθαι, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να μετακινηθούν, να αναβληθούν ή να ακυρωθούν.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο παλαίμαχος Καναδός κολυμβητής και νυν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Dick Pound, υποστήριξε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα υπάρξει οριστική απόφαση.

pentapostagma.gr

Shares