Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 22 Μαϊου η συζήτηση για την νέα συνθήκη – Σφοδρές αντιδράσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συζητήσει μια πιθανή Παγκόσμια Συνθήκη Πανδημίας στην επερχόμενη 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 22 έως τις 28 Μαΐου. Ωστόσο, παρά τη σαφή ανάγκη για περισσότερο παγκόσμιο συντονισμό, ορισμένοι πολιτικοί και ένα σωρό λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν, μαντέψτε, να αντιταχθούν σε μια τέτοια συνθήκη. Ξεκίνησαν ακόμη και ένα hashtag #StopTheTreaty.

Τον Μάρτιο του 2021, μια ομάδα παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ανήγγειλε μια πρωτοβουλία για μια νέα συνθήκη σχετικά με την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτή η πρωτοβουλία αναλήφθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, κατάρτισης και συζήτησης από ένα νεοσύστατο Διακυβερνητικό Διαπραγματευτικό Όργανο.

Μια αναφορά στον ιστότοπο του βρετανικού κοινοβουλίου καλεί την κυβέρνηση «να δεσμευτεί να μην υπογράψει καμία διεθνή συνθήκη για την πρόληψη και την ετοιμότητα της πανδημίας που έχει θεσπιστεί από τον ΠΟΥ, εκτός εάν αυτή εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος». Τη στιγμή της σύνταξης του κειμένου, είχε συγκεντρώσει πάνω από 120.000 υπογραφές. Αυτή η ενημέρωση θα δώσει μια επισκόπηση του βασικού ιστορικού, της προόδου και των εξελίξεων της συνθήκης από τον Μάιο του 2022.

Στο κοινό άρθρο του Μαρτίου 2021, η ομάδα των ηγετών είπε: Ο κύριος στόχος αυτής της συνθήκης θα ήταν να προωθήσει μια προσέγγιση όλης της κυβέρνησης και όλης της κοινωνίας, ενισχύοντας τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες ικανότητες και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικές πανδημίες. Αυτό περιλαμβάνει τη σημαντική ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη βελτίωση, για παράδειγμα, συστημάτων προειδοποίησης, ανταλλαγής δεδομένων, έρευνας και τοπικής, περιφερειακής και παγκόσμιας παραγωγής και διανομής αντιμέτρων ιατρικής και δημόσιας υγείας, όπως εμβόλια, φάρμακα, διαγνωστικά και εξοπλισμός ατομικής προστασίας . Το άρθρο αναγνωρίζει την υπάρχουσα πρόβλεψη για συντονισμένη διεθνή απόκριση βάσει των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, η οποία «θα υποστήριζε μια τέτοια συνθήκη».

Τον Οκτώβριο του 2021, η Ομάδα Εργασίας για την Ενίσχυση της Ετοιμότητας του ΠΟΥ για και την απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υγείας (WGPR) δημοσίευσε ένα «μηδενικό σχέδιο» έκθεσης που περιγράφει μια αξιολόγηση των οφελών μιας νέας σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς μέσου του ΠΟΥ για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών. προς εξέταση από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Αυτή η έκθεση, μεταξύ άλλων, πρότεινε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία «θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προώθηση της πολιτικής δέσμευσης υψηλού επιπέδου και των προσεγγίσεων ολόκληρης της κοινωνίας από το σύνολο της κυβέρνησης, την αντιμετώπιση της ισότητας, την ενίσχυση της προσέγγισης «Μία υγεία» και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και της ανθεκτικότητάς τους .» Στις 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2021, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) του ΠΟΥ συνήλθε σε ειδική σύνοδο για να συζητήσει την πρόταση και την πορεία προς τα εμπρός. Αυτή ήταν μόνο η δεύτερη ειδική σύνοδος του είδους της στην ιστορία της Συνέλευσης.

 

Παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων

Παρόλα αυτά, πολίτες του κόσμου κρατάνε επιφυλάξεις, ή και απορρίπτουν τέτοιο σχέδιο, καθώς πιστεύουν ότι τα δικαιώματα του πολίτη θα συρρικνωθούν περισσότερο με την “παραχώρηση” περισσότερων εξουσιών σε ένα παγκόσμιο όργανο.

Ωστόσο, οι παγκόσμιοι οργανισμοί παίζουν συμβουλευτικό ρόλο και δεν υπάρχει κάποια αρχή, ώστε να επιβληθεί η πρόταση ενός παγκόσμιου οργανισμού.

Από την άλλη μεριά, πολίτες ισχυρίζονται ότι κράτη και περιφέρειες, όπως η Ε.Ε, θα “δεσμευτούν” από την πρόταση πολιτικά.

 

πηγή: forbes

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares