Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Παγκόσμια οικονομία: Η ύφεση φέρνει απολύσεις σε τραπεζικούς κολοσσούς

Προ των πυλών είναι πλέον η ύφεση που αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προετοιμάζουν σχέδια περιορισμού δαπανών.


Πολλοί αναλυτές έχουν προβλέψει πως το 2023 η ύφεση θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Βασικότερο αίτιο της είναι η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού. Η διάρκεια και η ένταση της ύφεσης θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών. Ήδη οι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να φτιάχνουν τους προϋπολογισμούς και τα σχέδια απολύσεων για την επόμενη χρονιά συνυπολογίζοντας ως μεταβλητή και την ύφεση.

Σε αντίθεση με το 2022, οι επενδυτικές τράπεζες είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα το 2021, καθώς οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο είχαν αυξήσει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές μετά το lockdown και εν γένει την πανδημία. Η Goldman Sachs και άλλες τράπεζες επεκτάθηκαν για να επωφεληθούν, αλλά ο αριθμός των προσοδοφόρων συμφωνιών μειώθηκαν μέσω αύξησης των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν αυτή την στιγμή να προβαίνουν σε περικοπή μπόνους και θέσεων εργασίας για να παραμείνουν κερδοφόρες.

Γιατί οι παγκόσμιες τράπεζες προχωρούν σε απολύσεις και περικοπές μπόνους

Fed, ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να μειώσουν τον πληθωρισμό που έχει σπάσει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ. Ο αγώνας αυτός για την μείωση του πληθωρισμού, αλλά και άλλες οικονομικές εξελίξεις προκαλούν συνεχείς διακυμάνσεις στην Wall Street.

Ακολούθως, σύμφωνα με το Forbes, οι πέντε μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών είδαν τα έσοδά τους να πέφτουν κατά σχεδόν 50%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2022. Η μείωση των συγχωνεύσεων, των εξαγορών, των δραστηριοτήτων σύναψης συμφωνιών και των αρχικών δημόσιων προσφορών έκανε τη διοίκηση να επανεξετάσει την καταβολή μεγάλων μπόνους.

Όταν τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, υπήρξαν αναφορές πως οι νεαροί εργαζόμενοι δούλευαν περισσότερες ώρες χωρίς οι υπερωρίες να έχουν συνοδευτεί από αύξηση μισθών. Οι CEO των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να προβούν σε μείωση απολύσεων και μπόνους στα στελέχη και στους μετόχους.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares