Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Ούτε βήμα πίσω ο Μπολσονάρου! Κάνει λόγο για εκλογική νοθεία

«Έλυσε» τη σιωπή του ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δύο ημέρες μετά τη νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρική κάλπη της Βραζιλίας.

Ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος δεν αναγνώρισε την ήττα του, αλλά ούτε και αμφισβήτησε ευθέως το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως πολλοί φοβούνταν.

Δήλωσε, όμως, ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα.

Σε ακόλουθη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε ο προσωπάρχης του Μπολσονάρου αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η «διαδικασία μεταβίβασης» της εξουσίας.

Στην ομιλία του, ο Μπολσονάρου ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του αριστερού αντιπάλου του και νικητή των εκλογών Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Αρκέστηκε να υπογραμμίσει πως θα σεβαστεί το Σύνταγμα, ενώ σχολίασε πως οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την εκλογική αναμέτρηση, ήταν απόρροια «της αγανάκτησης και του αισθήματος αδικίας» πολλών ψηφοφόρων.

Το γεγονός ότι ο Μπολσονάρου «έσπασε» την παράδοση της αποδοχής εκλογικής ήττας και επί δύο ημέρες τηρούσε σιγή ιχθύος ανέβασε στο «κόκκινο» την ένταση στη Βραζιλία, και πυροδότησε φόβους ότι μπορεί να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα -κάτι που και ο ίδιος είχε υπαινιχθεί προεκλογικά.

Υποστηρικτές του έχουν στήσει οδοφράγματα στη Βραζιλία, με ορισμένους εξ αυτών να καλούν ακόμη και σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να μην αναλάβει την προεδρία ο Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

 

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει -πλήρως ή μερικώς- αυτοκινητόδρομους σε 271 σημεία της χώρας, στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά της νίκης Λούλα, αποκλεισμοί που έχουν επεκταθεί σε 23 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας μετά την ήττα Μπολσονάρου. Η αστυνομία τόνισε ότι άλλα 192 οδοφράγματα απομακρύνθηκαν.

«Όχι στον Λούλα!» ήταν το σύνθημα σε ένα πανό κρεμασμένο πάνω από μια οδογέφυρα στο Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου και εκεί έχουν αποκλειστεί αυτοκινητόδρομοι, κυρίως αυτός που συνδέει την πόλη με τη μεγάλη μητρόπολη με το Ρίο ντε Ζανέιρο, εμποδίζοντας την αναχώρηση λεωφορείων μεταξύ των δύο πόλεων.

Η Σάντα Καταρίνα στην νότια Βραζιλία, όπου ο ακροδεξιός Μπολσονάρου συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων, είναι η πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό αποκλεισμένων δρόμων.

«Ελπίζω να επιστρέψω σπίτι μου. Πλήρωσα για μια διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο εδώ, αλλά πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο σταθμό λεωφορείων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ροζαντζέλα Σένα, μια 62χρονη κτηματομεσίτρια.

Ορισμένοι οδηγοί φορτηγών δημοσίευσαν βίντεο, καλώντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδιστεί ο Λούλα να αναλάβει πρόεδρος της χώρας.

Περισσότερες από 36 ώρες μετά τα επίσημα αποτελέσματα, ο Μπολσονάρου δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ήττα του (50,9% Λούλα -49,1% Μπολσονάρου), αν και πολλοί σύμμαχοί στην κυβέρνηση έχουν ήδη παραδεχθεί την νίκη Λούλα.

 

Επιπροσθέτως πολλοί αρχηγοί ξένων κρατών έχουν συγχαρεί τον Λούλα, τον αριστερό υποψήφιο, που εξελέγη για μια τρίτη θητεία του στην προεδρία, μετά από αυτές μεταξύ 2003 και 2010. Η νέα θητεία του Λούλα θα ξεκινήσει επίσημα την 1η Ιανουαρίου.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντερ ντε Μοράες έδωσε εντολή στο PRF να άρει όλους τους οδικούς αποκλεισμούς, που οργανώθηκαν κυρίως από φορτηγατζήδες, κύριους υποστηρικτές της κυβέρνησης Μπολσονάρο, που είχαν επωφεληθεί από τις μειώσεις των τιμών του ντίζελ.

Ο δικαστής προειδοποίησε την PRF να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να ανοίξει τους δρόμους, διαφορετικά ο επικεφαλής της υπηρεσίας κινδυνεύει με πρόστιμο ή ακόμη με φυλάκιση για «ανυπακοή».

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, η αστυνομία έχει περιορίσει από χθες, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, το βράδυ την πρόσβαση των οχημάτων στην Πλατεία των Τριών Δυνάμεων, όπου βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο, το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο, τόπο συνήθως συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα.

Αυτό το «προληπτικό» μέτρο ελήφθη «μετά την πληροφορία που έλαβαν οι αρχές για πιθανή διαδήλωση που θα διοργανωνόταν σε αυτή την τοποθεσία από μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε η γραμματεία Δημόσιας Ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Μπραζίλια (SSP / DF).

Οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν αποκλειστεί περιλαμβάνουν βασικές οδηγικές αρτηρίες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών από αγροτικές πολιτείες σε λιμάνια, καθώς και έναν μεγάλο δρόμο που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο.

Αποκλείστηκε επίσης ο κύριος δρόμος πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλχος του Σάο Πάολο, το πιο πολυσύχναστο στη χώρα.

Αν και ο Μπολσονάρου είχε παραμείνει έως τώρα σιωπηλός για την εκλογική του ήττα, πολιτικοί του σύμμαχοι και συνεργάτες είχαν ήδη αρχίσει να επικοινωνούν με το στρατόπεδο Λούλα για να συζητήσουν για τη διαδικασία προεδρικής μετάβασης. Κάποιοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου πρέπει να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares