Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- Ζήτησε 15% περικοπή φυσικού αερίου

Η Γερμανίδα, διορισμένη πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε σήμερα από τα κράτη μέλη να της παραχωρήσουν ειδικές εξουσίες, βάσει του ‘Αρθρου 122 της Συνθήκης για να επιβάλει οριζόντιες περικοπές 15% στο φυσικό αέριο σε όλα τα κράτη μέλη.

Με την ανησυχία να μεγαλώνει όσο πλησιάζει ο χειμώνας για την ενεργειακή κρίση και με άλλες χώρες να έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και άλλες όχι, η ΕΕ τρέχει να καλύψει το ενεργειακό κενό, που θα δημιουργηθεί αν η Ρωσία αποφασίσει να μειώσει δραστικά ή να κόψει εντελώς την παροχή αερίου στην Ευρώπη.

Έτσι η Κομισιόν πρότεινε μείωση σε όλες τις χώρες σε… εθελοντική βάση, προκειμένου να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου για τον χειμώνα.

Αυτή η μείωση συστήνεται να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου και να διαρκέσει έως 31 Μαρτίου και όπως αναφέρθηκε πρέπει να γίνει τώρα, για να μην παρθούν πιο δραστικά μέτρα στην καρδιά του χειμώνα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δε, αυτή η μείωση του 15% θα γίνει υποχρεωτική για τις χώρες. Αντιδράσεις πάντως από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έφερε η πρόταση, καθώς υπάρχει ο αντίλογος ότι η μείωση θα πρέπει να είναι ανάλογη της εξάρτησης της κάθε χώρας από το φυσικό αέριο.

Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση η Γερμανία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της και γι’ αυτό έσπευσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ζήτησε αλληλεγγύη από όλες τις χώρες. Να σημειωθεί ότι στις 26 Ιουλίου οι υπουργοί ενέργειας συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, για να εγκρίνουν αυτή την πρόταση της Κομισιόν με ειδική πλειοψηφία, χωρίς δηλαδή να υπάρχει το δικαίωμα βέτο.

 

olympia.gr

 

Shares