Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ουγγαρία: Δεν θα στηρίξουμε τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία αν περιλαμβάνουν ενέργεια


Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει το νέο όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, εάν αυτές περιλαμβάνουν τον τομέα της ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σύμφωνα με το Reuters.

Η Κομισιόν πρότεινε χτες, Τετάρτη, νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, που περιλαμβάνουν περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών, ενώ θέτουν νομικές βάσεις και για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Ωστόσο, για να υιοθετηθεί το πακέτο απαιτείται ομόφωνη έγκριση από τα κράτη της ΕΕ, με τον Όρμπαν να έχει δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις έχουν γυρίσει εις βάρος της ΕΕ αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας.

Στο ίδιο κλίμα, ο επικεφαλής του γραφείου του, Γκέργκελι Γκούλιας, δήλωσε σήμερα ότι “η Ουγγαρία έχει ήδη κάνει πολλά για την ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά εάν το πακέτο περιλαμβάνει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα δεν μπορούμε και δεν θα το υποστηρίξουμε”.

“Περιμένουμε έναν τελικό, πλήρη κατάλογο των κυρώσεων και θα το διαπραγματευτούμε. Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ενεργειακές κυρώσεις”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων πολλών δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί λόγω ανησυχιών για θέματα κράτους δικαίου στη χώρα.

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Γκιούλιας δήλωσε ότι αναμένει να υπογραφεί σύντομα μια συμφωνία καθώς η Βουδαπέστη έχει εμφανιστεί έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της προς την Επιτροπή, όπως είπε.

 

capital.gr

 

Shares