Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ουκρανός ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Άτομο Ουκρανικής καταγωγής για να καλύψει το κορυφαίο πόστο του ΝΑΤΟ;

Αυτό πρότεινε μια πρόσφατη έκθεση των New York Times, ότι θα μπορούσε να συμβεί καθώς ανέφερε λεπτομερώς, «ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη» για την επιλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Ενώ οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αυτές είναι πρώτες μέρες και πολύ συχνά τα ονόματα που εμφανίζονται πρώτα δεν επιβιώνουν από τη διαπραγμάτευση μεταξύ των 30 μελών του ΝΑΤΟ, είπαν ότι ένας πρώτος υποψήφιος εμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον: η Chrystia Freeland, 54 ετών, η Καναδο-Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός, υπουργός και υπουργός Οικονομικών του Καναδά », έγραψαν οι NY Times .

Η Freeland, θεωρείται από καιρό ως η κορυφαία σύμμαχος της Ουκρανίας, στην καναδική πολιτική ηγεσία. Οι Times, την αποκάλεσαν «πρώτη υποψήφια» στα μάτια των μυημένων στην Ουάσιγκτον, για να αντικαταστήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ρεπορτάζ περιέγραφε περαιτέρω: «Η κυρία Freeland, πρώην δημοσιογράφος (η οποία είναι παντρεμένη με δημοσιογράφο των New York Times), υπήρξε επίσης, υπουργός Εξωτερικών του Καναδά». Και ανέφερε ότι «Τα πλεονεκτήματά της είναι σημαντικά: μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ουκρανικά και ρωσικά, έχει διευθύνει περίπλοκα υπουργεία, είναι καλή σε συνεντεύξεις τύπου και άλλες δημόσιες εμφανίσεις και θα ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Καναδή που θα διευθύνει το ΝΑΤΟ».

Τα Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τόνισαν τις τελευταίες ημέρες την υποψηφιότητα της Freeland για την κορυφή του ΝΑΤΟ, υπονοώντας έντονα ότι, η Μόσχα θα έβλεπε κάποιον Ουκρανικής καταγωγής στη θέση ως σκόπιμη και άκρως συμβολική πρόκληση.

Ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΝΑΤΟ; Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες της Freeland μετανάστευσαν από την Ουκρανία στην Αλμπέρτα του Καναδά το 1939, αν και η μητέρα της επέστρεψε αργότερα στην πατρίδα της οικογένειας και ήταν γνωστή προσωπικότητα στο ουκρανικό κίνημα ανεξαρτησίας, που προσπαθούσε να υπονομεύσει τη σοβιετική εξουσία εκεί.

Η ίδια η Freeland, βρισκόταν εδώ και καιρό στη μαύρη λίστα του Κρεμλίνου, όπως περιγράφει η δεξαμενή σκέψης Wilson Center με έδρα την Ουάσινγκτον :

«Παρά την καθιερωμένη διεθνή φήμη της Freeland, το 2014 η γεννημένη στην Αλμπέρτα πολιτικός, βρέθηκε να προστίθεται στη λίστα με τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του Κρεμλίνου . Η Μόσχα ανέκαθεν ασκούσε τις ικανότητές της για φύλαξη πύλης, μέσω εδαφικού και συνοριακού ελέγχου, αλλά πώς έγινε η απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία σε έναν Καναδό δημόσιο υπάλληλο;

Η λίστα απαγόρευσης εισόδου του 2014 δημιουργήθηκε ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τόσο από τον Καναδά όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία . Αν και ο κατάλογος είχε συμβολικές προεκτάσεις, υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα την προθυμία της Ρωσίας να ανταποκριθεί και να απορρίψει τη Δύση, το όνομα της Freeland είναι ιδιαίτερης διάκρισης. Η παρουσία της σε αυτή τη λίστα ήταν σκόπιμη, μια απόφαση που είχε τις ρίζες της βαθιά στην οικογενειακή ιστορία της Freeland και στο πρόσφατο παρελθόν της», αναφέρει.

Στον απόηχο της Ρωσικής εισβολής του Φεβρουαρίου, η Freeland παρέμεινε ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και επίσης ως «γεράκι», απωθούσε συνεχώς Καναδούς πολιτικούς και δυτικούς αξιωματούχους που τόλμησαν να προτείνουν οποιοδήποτε επίπεδο συμβιβασμού ή εδαφικές παραχωρήσεις με τη Ρωσία, για χάρη της κατάπαυση του πυρός.

Σε αυτό το μέτωπο, οι New York Times τονίζουν: «Όπου οποιοσδήποτε από τους υποψηφίους υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας».

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει περαιτέρω ότι είναι ακόμη νωρίς στη διαδικασία επιλογής, με άλλους όπως η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας ή η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα, ως άλλοι κορυφαίοι υποψήφιοι. Η θητεία του Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε πρόσφατα για να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Οι NYT σημειώνουν ότι, «Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες, θέλουν ένα συμπέρασμα πριν από τις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024».

Το άτομο που θα πάρει τη «δουλειά» θα αναλάβει αναμφίβολα σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές στην ιστορία της συμμαχίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σήμαινε περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, πιθανά νέα μέλη στη Σουηδία και τη Φινλανδία και νέες απαιτήσεις για χρήματα και εξοπλισμό.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares