Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Ουκρανοί: «Με όπλα μεγάλης εμβέλειας μπορούμε να ανακτήσουμε το Σεβεροντονέτσκ σε 2-3 μέρες» – Γ’ΠΠ;

Περί τους 10.000 πολίτες παραμένουν στην πόλη, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία – Οι Ουκρανοί έχουν ακόμη τον έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης και γειτονικών περιοχών.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ακόμη τον έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης και γειτονικών περιοχών της πόλης Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και η κατάσταση είναι «δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ.

Οι γραμμές άμυνας αντέχουν, παρά τον σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό, αλλά πλέον είναι αδύνατη η απομάκρυνση των αμάχων.

Περί τους 10.000 πολίτες παραμένουν στην πόλη, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι είχε δηλώσει ότι οι οδομαχίες μαίνονται στο Σεβεροντονέτσκ και οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν «οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα».

 

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις περιοχές της στρατηγικής σημασίας πόλης που βρίσκονται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι σε θέση «να καθαρίσουν» όταν θα παραλάβουν συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, δήλωσε ο κυβερνήτης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη «σε 2, 3 ημέρες», μόλις θα έχουν στην διάθεσή τους τα δυτικά συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, δήλωσε ο Σέρχι Γκαϊντάι.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την βιομηχανική πόλη της ανατολικής Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες. Η πόλη είναι σημαντική για τον συνολικό έλεγχο της κοιλάδας του Ντονμπάς. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ημέρες και ελέγχουν «μεγάλο μέρος της πόλης».

Η Ουκρανία ζητά επιμόνως από τις δυτικές χώρες πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την αποστολή τεσσάρων συστημάτων Himars, υψηλής ακρίβειας και ακτίνας δράσης 80 χιλιομέτρων, δηλαδή λίγο μεγαλύτερου βεληνεκούς από τα αντίστοιχα ρωσικά οπλικά συστήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ομως η Ουάσινγκτον δηλώνει πως θέλει να βεβαιωθεί ότι οι ουκρανοί στρατιώτες είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σωστά τα όπλα αυτά πριν στείλει περισσότερα, σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ανακοινώσει την αποστολή αντίστοιχου πυραυλικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης συστήματος MLRS.

Μιλώντας χθες για την μάχη στο Σεβεροντονέτσκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι «πρόκειται για μία πολύ σκληρή μάχη, πιθανότατα μία από τις σκληρότερες του πολέμου…Από πολλές απόψεις, η τύχη του Ντονμπάς μας κρίνεται εκεί».

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ/protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares